Руска медия: Юли бе най-тежкият месец от COVID-19 пандемията

  • 04 август 2020 09:18

  • 420
  • 1
Руска медия: Юли бе най-тежкият месец от COVID-19 пандемията
© Getty (архив)

Юли бе най-тежкият месец в историята на коронавирусната пандемия, добиваща все по-застрашителни мащаби, констатира руският в. "Комерсант".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32997

"През изтеклия месец на планетата са регистрирани над 8 милиона инфекции - почти колкото през предходната половин година. Пандемията набира сила, както предупреждава и Световната здравна организация (СЗО)", посочва изданието.

Същевременно световната промишленост се съвзема от вируса - през юли Китай, страните от еврозоната и САЩ бележат значително подобрение в изпреварващите показатели на деловата активност, според друг материал в "Комерсант". Най-голям ръст личи в оценките за общия обем на производството и броя на новите поръчки, но заетостта все още е далеч от стойностите отпреди кризата.

В Русия обаче съвкупният индекс на бизнесактивността е намалял спрямо юни - новите поръчки за вътрешността и за износ все още намаляват, което кара компаниите да предприемат уволнения, добавя всекидневникът.

"През последните две седмици от юли броят на заетите в Русия надхвърли броя на уволнените за пръв път от началото на пандемията, предизвикала шок на трудовия пазар", пише "Росийская газета". По данни на трудовото министерство търсенето на работна сила през юли е било със 7 на сто по-силно, отколкото през февруари, а от средата на май броят на свободните места расте с 2 до 6 процента седмично. Пазарът на труда в Русия започва да се възстановява, отбелязва ведомството наред с външни експерти.

На Русия се падат над една трета от всички изтичания на лични данни, свързани с коронавируса. През първото полугодие на 2020 г. са регистрирани 72 подобни инцидента, 25 от които в Руската федерация, пише "Известия", като се позовава на специализирана фирма. Публикуването на лични данни на пациенти с COVID-19 често води до агресия към тях от страна на обществото, предупреждават аналитици.

"Докато по света част от изтичанията са последици от хакерски атаки, в Русия виновниците винаги са служители в болниците или в други организации с достъп до списъците на заразените. Медицинските данни в страната днес са защитени по-слабо например от тези на банките", изтъкват експерти.

"Властите на ред руски региони въвеждат отново по-строги антивирусни рестрикции или допускат, че може да го направят", пише "Свободная преса" под заглавие "Ще се наложи да върнем карантината и маските". "Броят на болните в различни субекти на федерацията продължава да расте - хората много избързаха да се отпуснат, а заразата не си е отишла", пояснява вестникът.

5394 нови случая на коронавирус в Русия

"В Русия може да започне втора вълна от COVID-19, ако хората не спазват предпазните мерки, на първо място по курортите из страната", заявява инфекционистката Галина Кожевникова, цитирана от "Известия" и "Лента". "През септември в Русия се очаква повишена заболеваемост, тъй като повечето пътешественици ще се върнат в родината. Но броят на новите случаи няма да нарасне силно, тъй като част от жителите на страната вече са преболедували, диагностиката е подобрена, а здравната система - в пълна готовност", прогнозира специалистката.

"Труд" припомня мнение на бившия руски президент и бивш премиер Дмитрий Медведев, сега зам.-председател на Съвета за сигурност на федерацията, според когото човечеството може да се сблъска и с втора, и с трета вълна от COVID-19. "Ваксинацията срещу коронавируса трябва да протече едновременно в цял свят, "иначе ще е крайно трудно да спрем разпространението на болестта", подчертава руският политик.

"Надпреварата във ваксините", следена с напрежение в цял свят, изглежда наближава края си. Руските изследователи се проявиха много достойно в това състезание - техни ваксини ще започнат да се прилагат масово в най-скоро време, пише "Взгляд".

До дни Русия регистрира ваксина срещу Covid-19

Онлайн изданието откроява парадоксалния според него факт, че разработките се правят "с висока скорост благодарение и на конкуренцията, и на сътрудничеството". За пръв път, създавайки ваксина, британски и руски учени не блуждаеха в мрака, търсейки трохички скъпоценни знания в откъслечни публикации на колеги, дали подписка за неразгласяване, а сътрудничеха в рамките на истински "научен интернационал", се казва в статията.

В редица страни смъртността от COVID-19 е по-ниска заради спецификата на националните им кухни, използващи по-специално ферментирали продукти. Това е извод на френски научен колектив начело с проф. д-р Жан Буске от университета в Монпелие, бивш председател на Световния алианс за борба с хроничните респираторни заболявания към СЗО. Жителите на България, Гърция и Турция например редовно консумират киселомлечни храни, а хората в Германия и Южна Корея - кисело зеле. Така слагат защитна бариера на пътя на коронавируса към човешкия организъм, заявяват учените.

Пандемията показа, че човечеството е в дълбока криза, посочва "Независимая газета" и описва "как вирусът стана мегафактор в развитието на цивилизацията". Същевременно климатът се мени, неравенството расте, капитализмът се изражда. Голям брой кризисни процеси съвпадат по време, което "подчертава остротата на момента. Необходимо е да отхвърлим клишетата от миналото и да разберем, че новите колосални предизвикателства изискват принципно нови подходи", призовава руският всекидневник.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
420 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Червената армия

2020.08.04 | 10:43

1
А комунизмът не се ли изруди ? Именно заради тово падемията тръгна от комунистическа страна ,това си е комунистически вирус, в момента всички бунтове по света са следствие от заразата която пуснаха китайците, а руснаците са най доволни от това защото сега всички икономики са в криза не само тяхната, тя руската си беше разбита и преди пандемията... тъй че може да се каже че това си е нова комунистическа революция.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини