Ето какво е качеството на водите, в които европейците се къпят

  • 08 юни 2020 16:06

  • 2078
  • 12
Ето какво е качеството на водите, в които европейците се къпят
© pixabay

Качеството на водите за къпане в Европа остава високо. Близо 85% от наблюдаваните през 2019 г. обекти за къпане в Европа отговарят на най-високите и най-строгите „отлични“ стандарти за качество на Европейския съюз. Това показва публикуваната тазгодишна оценка за качеството на водите на територията на страните-членки на ЕС, разпространен от Представителството на ЕК в България.

Резултатите, публикувани от Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) и Европейската комисия, дават добра представа къде са водите с най-високо качество, в които може да се плува.

РЗИ-Варна: Качеството на морската вода край 21 плажни зони е отлично

От друга страна, поради разпространението на коронавируса и въведените в Европа ограничителни мерки, на хората се препоръчва да търсят от местните и националните органи и управителите на плажове актуализирана информация за мерките за безопасност на обектите за къпане. С цел да се помогне на държавите-членки постепенно да премахнат ограниченията за пътуване и да се съживи секторът на туризма след месеците на затворени обекти — при съблюдаване на необходимите здравни мерки, на 13 май Комисията представи пакет от насоки и препоръки.

Комисарят по въпросите на околната среда, рибарството и океаните Виргиниюс Синкявичюс заяви:

„Фактът, че се къпем в чисти води, обикновено се приема за даденост, но всъщност това е едно от европейските колективни постижения, резултат от усилията на много хора в продължение на много години. В тазгодишния доклад отново се потвърждава, че европейските води, в които хората се къпят, са с изключително високо качество, както и че трябва да се направи всичко възможно това да продължи да бъде така“, казва Синкявичюс.

Изпълнителният директор на ЕАОС Ханс Брюнинкс заяви: „Важно е водите за къпане да бъдат редовно наблюдавани и оценявани, за да продължим да поддържаме вече много високото им качество в Европа. От друга страна, там, където е необходимо, ние предприемаме ефективни мерки за преодоляване на замърсяването на водите. По-чистите води за къпане са от полза не само за нашето здраве и благополучие, а и за здравето на околната среда.“

Почти всички 22 295 водни обекта за къпане, наблюдавани миналата година в Европа (от които 21 981 — в тогавашните 28 държави членки на ЕС, в т.ч. Обединеното кралство), отговарят на минималните изисквания за качество според предоставената информация. Албания и Швейцария също наблюдаваха и докладваха за качеството на своите обекти за къпане и техните данни са включени в оценката.

Водата на Хасково е годна за пиене след 3-годишна забрана

Детайлните резултати сочат съвсем лек спад на броя обекти, които покриват установените в Директивата относно водите за къпане в ЕС изисквания за най-високото (т.е.„отлично“) качество и за минимално (т.е. „задоволително“) качество. Водите за къпане в Европа с „ отлично“ качество бяха 85 %, а тези, които отговарят на минималното „задоволително“ качество — 95%.

Също така бе установено, че качеството на крайбрежните места за къпане е по-високо от това на намиращите се във вътрешността. През миналата година с „лошо“ качество бяха оценени 1,3 % от наблюдаваните в Европа обекти. Този процент е горе-долу постоянен от 2013 г. насам, когато беше 2 %, което отразява дългосрочното подобрение на качеството на водите за къпане в Европа. През последните 40 години, а именно от въвеждането на Директивата относно водите за къпане в ЕС, качеството на водите за къпане в Европа значително се повиши. С въведеното в резултат на директивата ефективно наблюдение и управление, както и благодарение на останалото законодателство на ЕС в областта на околната среда, като Директивата за пречистването на градските отпадъчни води от 1991 г., делът на нетретираните или частично третираните битови и промишлени отпадъци, попадащи във водата, рязко намаля.

В резултат на това качеството на водите във все повече обекти не само покрива минималните стандарти, а се е повишило до покриване на най-високите стандарти. Наред с тазгодишния доклад ЕАОС публикува и актуализирана интерактивна карта с показателите на всеки обект за къпане. Вече има и актуализирани доклади по държави, както и повече информация за прилагането на директивата в държавите.

Идните седмици Комисията смята да започне оценка на директивата с намерението да проучи IP/20/999 какво е сработило и какво — не. Въз основа на това Комисията ще реши дали следва да се лансират допълнителни инициативи за подобряване на функционирането на директивата. Контекст Всички държави членки на ЕС, както и Албания и Швейцария, наблюдават обектите си за къпане в съответствие с разпоредбите на Директивата относно водите за къпане в ЕС. При оценката на качеството на водите за къпане съгласно Директивата относно водите за къпане се използват стойностите на два микробиологични параметъра: чревни ентерококи и Escherichia coli.

В законодателството се уточнява дали качеството на водите за къпане може да се класифицира като „отлично“, „добро“, „ задоволително“ или „лошо“ в зависимост от констатираното количество фекални бактерии. Когато качеството на водата е оценено като „лошо“ , държавите членки на ЕС са длъжни да предприемат определени мерки, като например да забранят или да препоръчат да се избягва къпането, да осведомят обществеността, както и да предприемат подходящи корективни действия.

Замърсяването на водите с фекални бактерии продължава да излага на риск човешкото здраве, особено когато такова замърсяване се среща на обектите за къпане. Плуването в замърсени крайбрежни или езерни води може да доведе до заболявания. Основни източници на замърсяване са отпадните води и водите, оттичащи се от земеделски стопанства и земи. Това замърсяване се увеличава по време на проливни дъждове и наводнения поради препълване на канализационната мрежа и отмиване на замърсени отпадни води в реките и моретата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2078 12

Коментари 12

Добави коментар
Тролски Гербажиев

2020.06.08 | 19:36

12
Да, ние сме пак на последно място. Да живей сик, мик и боко
Тролски Гербажиев

2020.06.08 | 19:36

11
Да, ние сме пак на последно място. Да живей сик, мик и боко
Тролски Гербажиев

2020.06.08 | 19:36

10
Да, ние сме пак на последно място. Да живей сик, мик и боко
Тролски Гербажиев

2020.06.08 | 19:36

9
Да, ние сме пак на последно място. Да живей сик, мик и боко
Тролски Гербажиев

2020.06.08 | 19:36

8
Да, ние сме пак на последно място. Да живей сик, мик и боко
Тролски Гербажиев

2020.06.08 | 19:36

7
Да, ние сме пак на последно място. Да живей сик, мик и боко
mmm

2020.06.08 | 19:06

6
Как Яна и Лора станаха милионерки?
Рени

2020.06.08 | 18:48

5
Без трети страни като Турция - лайняни води.
София кор за варна

2020.06.08 | 18:42

4
Тая на снимката сере ли ???А относно варненци са лайна и жените коври !!!
Котарак

2020.06.08 | 17:21

3
Това за България не важи. Варненският залив е лайненца първо качество.

Добави коментар

Водещи новини