Руска медия: Процедурата за импийчмънт срещу Доналд Тръмп е тежка криза за президентската институция в САЩ

Президентската институция в САЩ навлезе в една от най-тежките кризи през двестагодишната история на страната. В борба за власт Белият дом, тайните служби и Конгресът всеки ден се заливат с кал и компромати, показвайки пред всички онази страна от политическата кухня, която обикновено остава зад кулисите, пише "Росийская газета".

Московският официоз коментира приетата от Камарата на представителите резолюция, официализираща разследването за евентуална процедура по импийчмънт срещу Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Президентът на САЩ е заподозрян в натиск върху украинския лидер Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога Киев да разследва за корупция Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент демократ Джо Байдън, който може да се изправи срещу Тръмп в президентските избори през 2020 г., напомня "Ведомости".

Белият дом публикува стенограма от разговора Тръмп-Зеленски и стана ясно, че президентът на САЩ не е настоявал за разследване срещу Хънтър Байдън, изтъква "Аргументи и факти".

Според "Росийская газета" обаче противниците на Тръмп, "саботирали президентското му управление още от първите дни, все пак ще постигнат своето и ще предизвикат импийчмънт. Той може да стане четвъртият лидер в историята на САЩ, подложен на тази процедура", напомня вестникът, изреждайки накратко заслуги и прегрешения на предишни американски президенти. В случая с Тръмп въпросът не опира до политиката му, а до самата личност на 45-я президент, твърди изданието.

Тръмп бе поляризираща фигура по време на предизборната кампания през 2016 г., остана си такава и в Белия дом. Екстравагантният му управленски стил и експресивният изказ озлобиха политическите му опоненти дотам, че те неуморно търсеха какъв да е повод да поставят под съмнение легитимността на Тръмп. И май откриха такъв, добавя "Росийская газета". Изслушванията във връзка с импийчмънта минават в нова фаза - стават публични и цяла

Америка ще може да следи как се търсят доказателства, че президентът е нарушил конституцията на САЩ. В навечерието на президентските избори през 2020 г. стопанинът на Белия дом и обкръжението му ще поемат ролята на обвиняеми, посочва "Комерсант". Предвид мнозинството на републиканците в Сената, който трябва да одобри процедурата, обаче засега импийчмънтът все още изглежда слабо вероятен или дори неосъществим, пише всекидневникът. Според него впрочем ситуацията може да се промени всеки момент, защото Тръмп "изостря играта", като обвинява Конгреса в "лов на вещици" и отказва да сътрудничи на разследването, макар и получило вече юридическа база. "Сега това ще се възприема като открито предизвикателство на Белия дом срещу законодателния клон от властта", пояснява "Комерсант".

"Всичко това е политическа игра, нищо повече, и то без сериозни основания. И за двете страни това ще е само политика", коментира пред "Газета" американистът Юрий Рогульов. "Републиканците имат мнозинство в Сената, затова всяко гласуване там ще приключи въпроса. Демократите обаче ще протакат този процес до президентските избори - ще раздухват огъня, та да развалят на Тръмп кармата и избирателната му кампания", добавя експертът.

Решението на долната камара в Конгреса да придвижи процедурата за импийчмънт на Тръмп е "чисто вътрешна работа на САЩ". То засяга Русия "само с оглед влиянието му върху външната политика на САЩ и глобалната сигурност", подчертава руският сенатор Франц Клинцевич, цитиран от агенциите РЕГНУМ и Новостной фронт.

"Страхувам се, че тук не се очаква нищо добро - външната политика на САЩ може да стане още по-непредсказуема и хаотична, което ще създаде нови рискове за глобалната сигурност", резюмира руският политик.

Коментари

  1. 2019.11.01 | 11:48

    Това при диктаторските режими като този при вас в Русия е изключено да се случи , така че не го преживявайте тежко .

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет