Глобалният пакт за миграцията бе утвърден с много голямо мнозинство в Общото събрание на ООН

Общото събрание на ООН утвърди Глобалния пакт за миграцията, който бе приет в Маракеш миналата седмица, предаде БТА, цитирайки ДПА и АП.

Това е първият международен документ по проблема с миграцията. Той не е правно обвързващ. Пактът бе приет със 152 гласа "за". Против гласуваха пет страни - САЩ, Израел, Унгария, Чехия и Полша. Въздържаха се 12 държави, сред които България, Австрия, Австралия, Швейцария и Италия. Белгия гласува в подкрепа на пакта, въпреки че той предизвика оттеглянето на една от партиите в управляващата коалиция и това доведе до оставката на премиера Шарл Мишел.  Бразилия пък обяви, че ще се оттегли от пакта щом избраният за президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност на 1 януари.

САЩ отхвърлиха пакта с аргумента, че той придвижва глобалното управление за сметка на националните закони и интереси на отделните страни. Унгария пък заяви, че пактът е небалансиран и е насочен в подкрепа на миграцията.

В изявление преди гласуването председателката на Общото събрание на ООН Мария Фернанда Еспиноса от Еквадор напомни, че този документ няма законово обвързваща сила и не нарушава суверенитета на никоя държава.

Глобалният пакт на ООН за миграцията изброява редица принципи - защита на човешките права, защита на децата, признаване на националния суверенитет и други. Той предлага различни варианти на сътрудничество като обмен на информация и експертиза и интеграция на мигрантите. Пактът призовава за забрана на необосновани задържания и допуска арести само като крайна мярка.

258 милиона души по света са в постоянна мобилност или мигранти, което е 3,4 процента от населението на Земята. Над 80 процента от придвижванията от една страна в друга се извършват законно. По данни на ООН повече от 60 000 нелегални мигранти са загинали от 2000 г.

Коментари

  1. 2018.12.19 | 22:04

    ООН е фиктивна организация без власт. Тя трябва да бъде разформирована и реорганизирана.

  2. 2018.12.19 | 20:50

    мигрантите да си ги приемат в ню йорк. не там да ми гласоват пактове, а други да теглят хомота. либерасти на чужд гръб.

  3. 2018.12.19 | 20:28

    ОЧАКВАНО - ТЕЗИ ДЕТО ИМАТ ИНТЕРЕС ДА ПРАЩАТ НАВЛЕЧИ СА ЗА., ТЕЗИ КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ХРАНЯТ НАВЛЕЦИ СА ПРОТИВ.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет