Маргаринът убива орангутаните

  • 15 февруари 2013 09:20

  • 1963
  • 1
Маргаринът убива орангутаните
©

Какво свързва орангутаните с маргарина? Това са палмите. Както и една тъжна математическа зависимост - колкото повече маргарин се произвежда, толкова по-малко орангутани остават на планетата.

Остров Борнео и обширни райони от Индонезия са пълни с доказателства за изведената формула. И на двете места 80 процента от естествената среда на приматите е унищожена от производителите на палмово масло. Именно то се използва за производството на маргарин, козметика и биогориво.

"Както се случва с много продукти, превърнати в прищявка или в луксозни стоки в развитите държави, през настъпи бум на търсенето на червено палмово масло. Причината е, че няколко известни личности го провъзгласиха за панацея, която помага за намаляване на теглото, лекува рака и дори забавя стареенето", разказва Дъг Грес.

Водещият на телевизионното предаване „Доктор Оз", което се излъчва в 188 държави, обяви червеното палмово масло за чудо. След това твърдение продажбата на продукта в световен мащаб скочи рязко, разказва БНТ.

"Разпространието на палмово масло, необходимостта от него, употребата му както в търговски аспект, така и като част от хранителния режим на хората, всичко това се превръща в една голяма заплаха. Нещата отдавна излязоха извън нормите", коментира д-р Джейн Гудъл.

Доктор Гудъл, известна като „пазителката на орангутаните", прогнозира, че ако продължи унищожаването на местообитанията на
приматите, след 10 години те ще изчезнат. Тя не оспорва положителните качества на палмовото масло, макар по тази тема специалистите да не са на едно мнение. Това, за което настоява доктор Гудъл, е да се промени начинът на производство на продукта.

Сега, заради новите плантации с маслодайни палми, се изсичат диви гори.

"Докато потребителите не започнат да правят мъдър избор, този проблем ще съществува. Купувачите трябва да разберат, че когато купуват боя, храна или козметика с палмово масло, те вероятно вредят на орангутаните или убиват шимпанзе. Те трябва да знаят какъв е резултатът от техния избор" пояснява Дъг Грес.

Всеки продукт има история. И всяко общество - своите нужди. Знанието за последствията от тях обаче определя и границите, които не заплашват останалите видове. Тази зависимост е малко по-сложна. Но напомня, че разсъдъкът е важен елемент от човешката еволюция.

Последвайте канала на

1963 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
sdf

2013.03.24 | 15:24

1
А уранбутанити с кфо са пулезни ?! по-арно е да ги нема, вее. Майтапа на страна, точно тези примати са много грозни, противни са ми и ме е много яд, че ги наричат човекоподобни. Вобще не са човекоподобни, много са грозни.

Добави коментар

Водещи новини