Световният океан се превръща в сметището на човечеството

  • 14 февруари 2013 14:11

  • 1843
  • 1
Световният океан се превръща в сметището на човечеството
©

Който не вярва в морски чудовища, греши дълбоко. Те са различни по размери, зловещи са и са безсмъртни. Има ги навсякъде в Световния океан и непрекъснато завладяват все по-големи пространства от водната шир.

Когато австралийската фотографка Ким Престън ги срещнала, това променило живота й. Попаднала на тях на най-неочакваното място - кораловия риф край Индонезия. Ким била на романтична почивка там. Докато правела подводни снимки, се натъкнала на найлонови торби и пластмасови бутилки. Да, това са морските демони, които ни преследват, смята австралийката. Гледката толкова отблъснала фотографката, че тя решила да обяви война на чудовищните отпадъци, разказва БНТ.

"Смятам, че след като сме 7 милиарда души на планетата, трябва да започнем да мислим за въздействието, което имаме върху природата, и за начина, по който живеем живота си. Не става въпрос само за замърсяването на моретата и замърсяването, което убива нашите животни. Става въпрос за въздействието, което имат ежедневните ни решения и за тяхното влияние сега и в бъдеще", каза тя.

Ким не може да се примири с факта, че Световният океан се превръща в сметището на човечеството. Според статистиката на един килограм планктон вече се падат по шест килограма боклук. Потресаващи данни, които принуждават австралийката да създаде своите фотографии, наречени „Пластмасовият Пасифик".

В тях шапките за душ оживяват и се превръщат в медузи. Найлоновите пликове пък са страховити акули. Ким не обича проповедите, затова и не иска да отправя нравоучителни фрази. Надява се, че създанията, оживели в нейните снимки, ще накарат хората да огледат наоколо и да видят „чудовищата", които сами създават.

"Само се опитвам да накарам хората да се замислят. Според мен това е най-важното за един човек на изкуството. Чрез своите произведения да провокира мислене в определена посока. Наистина се надявам, че моите фотографии ще имат такъв ефект."

Засега надеждите на Ким се оправдават. Фотографиите предизвикаха голям интерес в целия свят. Първата битка на австралийката с боклука е спечелена. Но тя не се отказва. Войната продължава.

Последвайте канала на

1843 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Nas

2013.06.08 | 03:47

1
Oh to samo tova da e bokluka nai golemiq bokluk e v parlamenta

Добави коментар

Водещи новини