Цените на картофите в Южна Африка скочиха, след като студове засегнаха реколтата

  • 01 септември 2024 14:40

  • 331
  • 1
Цените на картофите в Южна Африка скочиха, след като студове засегнаха реколтата
© pixabay

Цените на картофите в Южна Африка са скочили средно с 15 на сто през последната седмица, след като мраз унищожи реколтата и намали доставките в провинция Лимпопо, основен производствен регион, съобщава Ройтерс, позовавайки се на данни от сектора.

Картофите са основен растителен хранителен продукт в Южна Африка, заедно с царевичното брашно и хляба. Страната е произвела 2,4 милиона тона картофи през 2023 г., което я прави третият най-голям производител в Африка след Египет и Алжир.

Средните национални цени са скочили с 15 на сто през седемте дни до 28 август, показват данни на "Патейтос Ес Ей" (Potatoes SA). Средната цена на 10 кг картофи е била 85,31 ранда (4,80 долара) в сряда спрямо 74,24 ранда седмица по-рано. По-рязко увеличение на цените е регистрирано в Нелспруит и Кейптаун, където торба картофи се е продавала за почти 100 ранда.

Изследване: Картофите могат да бъдат полезни при диабет

Цените започнаха да се повишават рязко над средните за сезона през последните две седмици на юли, сочат данните.

Лимпопо, един от по-топлите региони на Южна Африка, обикновено увеличава своя дял от доставките на пазара от юли до декември, тъй като продукцията от провинция Фрий стейт намалява. Сега обаче Лимпопо е бил засегнат от най-лошите си студове от години, които са нанесли големи щети по реколтата.

Ръстът на цените на картофите идва в момент, когато инфлацията на храните в Южна Африка се забави до 3,9 на сто през юли, от 4,1 на сто през предходния месец, за да достигне най-ниското си ниво от януари 2020 г.

Потребителската инфлация в Южна Африка падна до 4,6 на сто на годишна база през юли от 5,1 на сто през юни, което е тригодишно дъно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
331 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.01 | 14:58

1
И уй за КАТИЛА:)

Добави коментар

Водещи новини