Алжирският президент: Разчитаме на квалифицирани млади хора за научен и икономически просперитет

  • 22 май 2024 15:13

  • 274
  • 2
Алжирският президент: Разчитаме на квалифицирани млади хора за научен и икономически просперитет
© Getty images (архив)

Президентът на Алжир Абделмаджид Тебун потвърди намерението на страната да разчита на научните умения и потенциал на младите хора в университетите в северноафриканктата страна, за да се осигури истинско начало на научно и икономически богат Алжир, предаде местната новинарска агенция АПС.

При посещение в неделя в Научния и технологичен университетски център „Абделхафид Ихададене“ в нов град, в планираната община Сиди Абдела, президентът Тебун отбеляза, при разговор със студенти, излъчен по специална програма на държавната телевизия, че Алжир ще разчита на този ключов университетски център, за да осигури наистина "началото на проспериращ Алжир в икономиката, науката и националната отбрана".

Университетският център „позволява на Алжир да се установи на мястото, което заслужава и да сложи край на външните амбиции, благодарение на сегашното поколение студенти, на които патриотизма прилича на този, който са притежавали предците им, които се присъединиха към революцията за освобождение на страната“, добави той.

В тази връзка той предупреди за „опасностите“, пред които е изправеня страната в Северна Африка. Народът трябва да се въоръжи „със знания, технологии и да се стремим към широкомащабна цифровизация“, каза Тебун.

„Алжир ще постави ново начало благодарение на младите националисти, които ще издигнат родината ни на преден план“, каза президентът в реч, произнесена по случай Националния ден на студента. Държавата и нейните институции „ще бъдат в тяхна услуга“, добави той.

По този повод той приветства "големите успехи на Алжир в областта на висшето образование и научните изследвания, които го поставят на едно от първите места в Африка, арабския свят и Магреб".

След като изслуша изказванията и притесненията на студентите, президентът Тебун подчерта, че ще бъде осигурена нужната финансова подкрепа за иновативните проекти на квалифицираните млади хора.

Президентът на републиката подчерта значението на усилията, полагани за широкото разпространение на цифровизацията, като я определи като основа за развитието на всички сектори и изграждането на силна национална икономика благодарение на "точните и реални данни, които тя предоставя и които допринасят за очертаване на перспективите за развитие", като отбеляза, че „Алжир е на прав път" в тази област.

„2027 г. ще бъде преломна за бъдещето на страната. Ще преминем към един различен Алжир, в който няма да има невъзможни неща", каза той.

Той посочи, че властите подготвят „Алжир на утрешния ден“, като подчерта значение на „очертаването на нови перспективи чрез цялостен преглед на всички сектори, включително сектора на висшето образование и научните изследвания“.

Президентът Тебун увери, че всяко решение, отнасящо се до младежта и студентите, няма да бъде прилагано без тяхното одобрение чрез Висшия съвет по въпросите на младежта.

Президентът на републиката призова младите квалифицирани хора да останат в страната и да служат на родината. Той се ангажира да предостави всички нужни средства, за да осигури използването на младежките иновативни проекти и осъществяването им в полза на страната.

В тази връзка той възложи на министъра на висшето образование и научните изследвания да проучи възможността за въвеждане на нови помощи за някои научни области, които в момента са приоритет на държавата.

„Държавата ще продължи да подкрепя студентите и да предоставя тези услуги, докато се намерят други решения за по-добро управление в тази област, с възможност за включване на частния сектор", каза Тебун, след като изслуша студентските предложения относно университетските услуги.

Той подчерта, че Алжир желае да предостави всички академични услуги на своите студенти. Алжирската младеж е политически зряла и се очаква да отиде масово до урните на следващите президентски избори.

Президентът похвали „политическата зрялост на алжирската младеж, която осъзнава сложността на настоящата международна ситуация, белязана от заплахите, пред които е изправена страната и които изискват от нея постоянна мобилизация и по-голямо участие в политиката".

Президентът Тебун изрази и надеждата си младежите да участват масово в предстоящите избори.

Той изтъкна различните разпоредби и насърчителни мерки, предприети с цел включване на младите хора в политическия живот и вземането на решения, като най-важните от тях са улесняването на достъпа до отговорни длъжности и отварянето на политическото поле и изчистването му от мръсни пари.

Той похвали бдителността на алжирската младеж срещу опитите да бъде заблудена.

„Алжир се сблъсква с опозиция, защото взема свои собствени суверенни решения и се оказва разрушителен за другите", тъй като е „модел за успех" в региона, посочи Тебун.

В заключение той подчерта, че опитите за дестабилизация на страната са били осуетени от установяването на истинска демокрация с конституционни основи и приоритети, начело на които стои „подобряване на жизнения стандарт на гражданите, увеличаване на покупателната им способност и запазване на достойнството им".

Президентът на Алжир: Стремим да предоставим на жените статута, който заслужават

Последвайте канала на

Валери Зайцев
274 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:46

2
❤️ Г­­о­р­­е­­щ­­и­­­ ­­м­­о­м­и­­ч­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­­­ ­­­о­ч­­а­­к­­в­­а­­­т ­­-­­ X­­1­­­8­­.­­F­U­­­N

2024.05.22 | 15:41

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини