Президентът на Алжир: Стремим да предоставим на жените статута, който заслужават

  • 24 януари 2024 14:48

  • 677
  • 1
Президентът на Алжир: Стремим да предоставим на жените статута, който заслужават
© Getty images (архив)

Председателят на Националното народно събрание (долната камара на алжирския парламент) Брахим Бугали заяви, че президентът на Алжир Абделмаджид Тебун (на снимката) "се стреми да предостави на жените статута, който заслужават", и насърчаването и тяхното овластяване е един от основните му ангажименти, предаде алжирската новинарска агенция АПС, цитирана от БТА.

В речта си по време на национален форум на тема "Конституционните придобивки на алжирските жени", организиран от министерството на националната солидарност, семейството и жените, Бугали добави, че президентът Тебун е превърнал въпросите на жените и семейството в една от "основните грижи на правителството".

Председателят на долната камара на алжирския парламент спомена и значението, което Алжир отдава на ролята на жените, като отбеляза, че ангажиментите на президента "превръщат насърчаването и овластяването на жените в основен приоритет".

"Говорейки за конституционните придобивки на жените, потвърждаваме постоянния ангажимент за увеличаване на техните права, като продължаваме да полагаме усилия за укрепване на техния статут по начин, който отговаря на техните стремежи и на техните жертви. Отбелязваме, че този ангажимент отразява онези установени конституционни принципи, чрез които алжирският народ изрази своята привързаност към правата, залегнали във Всеобщата декларация за правата на човека и международните конвенции, ратифицирани от Алжир", каза Бугали.

Председателят на Националното народно събрание на Алжир заяви, че конституционните принципи "затвърждават равенството между половете и защитават политическите права на жените, като осигуряват тяхното представителство в изборните съвети и органи чрез утвърждаване на принципа на равнопоставеност в политическото представителство, повишават социалния им статус и ги защитават от всякакви форми на насилие и дискриминация".

EП удостои с наградата "Сахаров" Махса Амини и движението за правата на жените в Иран

Последвайте канала на

Валери Зайцев
677 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.24 | 15:07

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини