Институт за изследване на природния газ бе открит в Алжир

  • 23 януари 2024 09:42

  • 716
  • 0
Институт за изследване на природния газ бе открит в Алжир
© Getty images (архив)

Алжирският институт за изследване на природния газ (ИИПГ) към Форума на страните износителки на газ (ФСИГ) ще има принос към сектора чрез изследвания на нови технологични инструменти за развитие на газовата индустрия, това каза генералният директор на института Азедин Аджеб, цитиран от алжирската новинарска агенция АПС, предаде БТА.

В изказване по националното радио директорът на ИИПГ подчерта, че институтът ще предложи "много високо ниво на обучение за страните от ФСИГ" и ще играе важна роля в тази област.

"ИИПГ ще бъде технологичен център, натоварен с работата по изследователски проекти в областта на газа и опазването на околната среда", продължи той.

В началото на 2023 г. беше подписано споразумение между министерството на външните работи и националната общност в чужбина и ФСИГ за настаняване на седалището на Института на Форума в Алжир.

Преминавайки към въпросите, които ще бъдат засегнати на срещата на върха на ФСИГ в Алжир, Аджеб заяви, че очаква страните от Форума да "работят в тясно сътрудничество за поддържане на цените и балансиране на газовия пазар в световен мащаб".

Той обърна внимание на резултатите от последното проучване на ФСИГ относно прогнозите за 2050 г., които показват промяна в енергийния микс, като делът на газа се увеличава от 23% на 26% и подчерта, че газът е чист енергиен източник.

Той обаче изтъкна необходимостта от инвестиции във възобновяема енергия, за да се намали вътрешното потребление на газ и да се увеличи износът му, като същевременно се запази възможността за производство на електроенергия.

"Това е дилема и уравнение с много неизвестни", каза той.

Що се отнася до ролята на опазването на околната среда в работата на ИИПГ, той отбеляза, че научният комитет на института вече е провел 15 заседания от създаването си през 2018 г., като по този повод обяви, че първият проект, който ще бъде представен от института, ще се отнася до така наречените факелни газове.

Директорът също така припомни организирането на два семинара от института, единият от които е посветен на факелните газове, а другият - на водорода, който "се превръща във важен преносен газ за страните от ФСИГ и Алжир", подчерта той.

По време на първия семинар Алжирската космическа агенция представи документ за проучване, проведено в партньорство с ИИПГ, в областта на изгарянето на факелни газове, с цел да се докаже, че количествата на изгорелия газ могат да бъдат намалени.

Повечето петролно-газови компании все още не са започнали "сериозна трансформация"

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
716 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини