Египет премина днес към лятно часово време

  • 26 април 2024 09:49

  • 400
  • 1
Египет премина днес към лятно часово време
© Getty images (архив)

Египет премина днес към лятно часово врем, след като миналата година бе приет закон за възобновяване на тази практика, предаде БТА.

Местенето на стрелките е въведено в северноафриканската държава за първи път през 1988 г. То бе отменено след свалянето на президента Хосни Мубарак през 2011 г. с довода, че не постига целта да се пести електроенергия. През 2014 г. бе въведено повторно и отново отменено през 2016 г.

През 2023 г. правителството прие пакет от мерки за намаляване на потреблението на електричество. Наред с връщането на лятното часово време, те включват частично изключване на осветлението на фасадите на правителствените сгради и по улиците.

И в Египет местенето на стрелките има както поддръжници, така и противници. Според данни на министерството на електричеството, представени от депутата Ал Сайед Шамс Еддин, така се спестяват 25 милиона долара годишно. Хани ал Нокраши, който е член на научния съвет към президента Абдел Фатах Сиси, обаче смята, че смяната на часовото време води до по-продължително използване на климатици за охлаждане.

Кога местим стрелките на часовниците?

Независимо от обявените мерки, през юли 2023 г. властите въведоха график на планирано изключване на електрозахранването, заради продължителните горещини, които доведоха до претоварване на енергийната система, и заради спада на местното производство на газ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
400 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:00

1
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­щ­­и­­ ­­м­­о­­­м­­и­­­ч­­е­­т­а­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­­ч­а­­­к­­в­­­а­­т ­-­ X­1­8­­.­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини