Земеделски стопанин от Тунис се обръща към старите сортове пшеница в борбата си с климатичните промени

  • 23 февруари 2024 07:43

  • 407
  • 5
Земеделски стопанин от Тунис се обръща към старите сортове пшеница в борбата си с климатичните промени
©

Тунизийският фермер Хасан Четуи търси вдъхновение от далечното минало, докато се опитва да се адаптира към сушата, причинена от изменението на климата. Той сее стари сортове пшеница, които се надява да произвеждат реколта през цялата година, пише Ройтерс, цитирани от БТА.

Четуи не вярва, че експериментът му с алтернативни видове пшеница ще работи навсякъде, но смята, че може да му помогне да се справи след години на оскъдни дъждове и горещи вълни, които са унищожили голяма част от реколтата му през миналата година.

"Добиваме стар тунизийски вид пшеница, култивиран на полето, способен да произвежда няколко пъти на сезон, което ни осигурява стратегически решения", посочва земеделецът.

Фермата на Четуи се намира в района на Борж Ал-Амри в Северен Тунис, регион, който е бил житница за средиземноморските цивилизации, назад във времето до Древен Рим и Картаген, въпреки че Тунис сега е нетен вносител на пшеница.

Годините на суша, засегнали голяма част от Северна Африка, изпразниха тунизийските водоеми и убиха посевите.

Четуи се надява, че като избягва уповаването на една лятна реколта, може да успее да произведе поне малко пшеница дори в лоши години. Той и служители на земеделския съюз казаха, че други фермери са прибегнали до традиционни семена, но имат само анекдотични разкази за своя опит.

Протестите на фермерите: Зеленски покани на преговори полските власти

Земеделските експерти в Тунис са скептични, че старите сортове пшеница ще успеят да защитят фермерите от въздействието на изменението на климата и посочват, че съвременните пшеници дават много по-високи добиви.

Въпреки това те също така посочват, че по-старите сортове могат да работят по-добре в определени области или при специфични условия и че експериментите на Четуи си заслужават.

"Не можем да определим дали ще успеят или ще се провалят, защото не можем да оценим ефективността, докато не бъде приложено в голям мащаб", коментира Мохамед Раджиб от Тунизийския земеделски съюз.

Четуи започва да работи във ферми на 12-годишна възраст. Сега, на 64 години, той все още търси семена за стари сортове зърно, включително царевица и ечемик, както и пшеница, които да използва в своите полета.

От години той сее реколтата със семена, които според него са били използвани в семейството му от поколения и са му предадени от баща му.

Четуи също така е използвал някои стари сортове от тунизийската генна банка за семена и е събрал семена от други фермери, които твърдят, че са семейно наследство. В това число някои, които не са регистрирани в генната банка.

"Трябва да разчитаме на нашите оригинални тунизийски семена, защото чрез опит и знания те съдържат решението и могат да допринесат за много стратегически решения за справяне с хранителните кризи", заяви той.

Последвайте канала на

Калина Христова
407 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 09:49

5
❤️ Г­­о­р­­­е­­щ­­­и­ ­м­­о­м­­­и­ч­е­т­а­­ ­­­в­и­­­ ­о­ч­­­а­к­­в­­а­т ­­­-­ X­­­1­8­.­­­F­­­U­N

2024.02.23 | 09:46

4
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
ДИЗЕЛОВИЯ ОКЕАН

2024.02.23 | 08:07

3
ОЩЕ НЕ Е ОТКРИТ, ИЗРОДИ !
НАФТА ЗА ПОМПИТЕ

2024.02.23 | 08:03

2
ИМА ЗА ОЩЕ 300 ГОДИНИ

2024.02.23 | 07:55

1
Нямате климат

Добави коментар

Водещи новини