Запасите от пшеница в Индия ще останат над буферните нива

  • 03 януари 2024 15:05

  • 640
  • 0
Запасите от пшеница в Индия ще останат над буферните нива
© pixabay

Запасите от пшеница в Индия вероятно ще останат над буферната норма на 1 април въпреки продължаващата продажба на зърното от държавните резерви, която свали запасите до най-ниското ниво за седем години, каза високопоставен правителствен служител, цитиран от Ройтерс.

Запасите от пшеница в държавните складове на страната са спаднали до 16,47 милиона метрични тона към 1 януари, коментира пред репортери Ашок Кумар Мийна, председател на Хранителна корпорация на Индия.

Запасите от 1 януари са най-ниските от 2017 г.

"Схемата за продажба на открития пазар помогна за стабилизиране на цените", посочи Мийна, добавяйки, че правителството е продало 5,8 милиона тона пшеница на купувачи на едро, като мелничари и производители на бисквити, от 1 юни, предаде БТА.

Търговците спекулираха, че продажбата на открития пазар ще намали запасите от пшеница под 6 милиона тона, когато новата пазарна година започне на 1 април, срещу нормата за буфер от 7,46 милиона тона. Според Мийна това няма да се случи.

Индия, вторият по големина производител на пшеница в света, забрани износа през 2022 г., след като производството беше ограничено поради гореща вълна и задграничните продажби се увеличиха вследствие на руската инвазия в Украйна, която предизвика ръст на световните цени до многогодишни върхове.

Световните цени на храните остават стабилни през ноември

Все пак местните цени на пшеницата са далеч над определената от правителството минимална поддържаща цена, тъй като представители на индустрията казват, че миналогодишното производство на пшеница е поне с 10 процента по-ниско от оценката на земеделското министерство за рекордно производство от 112,74 милиона метрични тона.

По думите на Мийна Индия, която забрани също износа на бял ориз, държи достатъчно количество, за да изпълни местните изисквания. Запасите от ориз на 1 януари са възлизали на 18,05 милиона тона срещу буферната норма от 7,6 милиона тона, въпреки че доставките от реколтата от новия сезон изостават.

Правителствените агенции са закупили 46,39 милиона тона ориз през тази година, което е спад от миналогодишните 53,40 милиона тона, добави Мийна.

"По-високите запаси от ориз означават, че тази година малко по-ниските доставки изобщо няма да повлияят на наличността", обясни той.

Последвайте канала на

Калина Христова
640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини