ООН се изтегля от ДР Конго

  • 20 декември 2023 10:43

  • 830
  • 1
ООН се изтегля от ДР Конго
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно в подкрепа на постепенното прекратяване на мироопазващите операции в Демократична република Конго, информира Ал-джазира. Миротворците ще се изтеглят близо година по-рано от предвиденото.

Решението беше взето в момент, когато ДР Конго се подготвя за президентски и парламентарни избори.

Междувременно многобройни въоръжени групи, включително Съюзническите демократични сили (ADF) и M23, продължават да са активни в провинции като Северно Киву, Южно Киву и Итури в източната част на ДРК, където цивилните са изправени пред насилие и разселване. Въпреки опасенията за сигурността, конгоанските власти призоваха ООН да намали присъствието си в страната.

По-рано тази година президентът на ДРК Феликс Чисекеди заяви пред Общото събрание на ООН през септември, че е призовал правителството си да ускори изтеглянето на 14 000 войници, така че то да започне до края на годината.

Съветът за сигурност на ООН днес ще гласува нова резолюция, призоваваща за "спешно и трайно прекратяване на военните действия" в Газа

През юни ООН гласува за прекратяване на десетилетна мироопазваща мисия в Мали след призиви за това от военното правителство на страната.

Последвайте канала на

Калина Христова
830 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.20 | 11:00

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини