Мироопазващите сили на ООН започнаха изтеглянето си от източната част на ДР Конго

  • 01 март 2024 11:05

  • 272
  • 3
Мироопазващите сили на ООН започнаха изтеглянето си от източната част на ДР Конго
© Getty images (архив)

Мироопазващите сили на ООН започнаха в сряда постепенното си изтегляне от размирната източна територия на Демократична република Конго, предавайки на местните власти своя база, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на мироподдържащата мисия, предаде БТА.

Мироопазващите сили, известни като МОНУСКО, останаха в ДР Конго повече от 13 години, като застъпиха след военните части в рамките на операцията на ООН през 2010 г. Задачата бе да се потушават размириците в източната част на централноафриканската страна. Въоръжени групировки се сражават там за територии и природни ресурси.

В последните години обаче присъствието на наброяващите около 13 500 души мироподдържащи сили се радваше на все по-малка популярност поради често наблюдаваното им безсилие да защитят цивилните от нарастващото насилие на въоръжените групировки, които разпалваха белязани от смърт демонстрации.

През декември миналата година Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно за изтеглянето на мироопазващите сили на организацията от ДР Конго до края на тази година, след като през септември преизбраният впоследствие президент на страната Феликс Чисекеди призова този процес да се ускори.

ООН се изтегля от ДР Конго

В базата в региона Каманьола в провинция Южно Киву подразделение от пакистански военнослужещи от мисията на Организацията на обединените нации свалиха нейния флаг, а началникът на МОНУСКО Бинту Кейта връчи ключовете на местните власти. Базата, основана през 2005 г., преминава във владение на местната полиция, съобщи ООН.

"Надяваме се предаването на базата в Каманьола, наред с действащото изграждане от страна на МОНУСКО на сградата на местното подразделение на националната полиция на ДР Конго, да послужи за пример и вдъхновение за по-нататъшни действия, съпровождащи нашето изтегляне", каза Кейта в изявление.

В първата фаза на изтеглянето би трябвало да се включат около две хиляди военнослужещи от 14 бази в провинция Южно Киву до края на април тази година. Според местните жители това е историческо събитие.

Последвайте канала на

Novini.bg
272 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:30

3
❤️ Г­о­р­­­е­­щ­и­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­е­т­­­а­­­ ­в­­и­­ ­­о­­­ч­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­­-­­ X­­1­­­8­.­F­­­U­N
ВЪН!

2024.03.01 | 14:41

2
Африка, на африканците! Всички американци, англичани, французи ВЪН!! ВЪН ОКУПАТОРИ, ВЪН!!
ВЪН!

2024.03.01 | 14:41

1
Африка, на африканците! Всички американци, англичани, французи ВЪН!! ВЪН ОКУПАТОРИ, ВЪН!!

Добави коментар

Водещи новини