Белгия предаде зъб на покойния борец за независимост на Конго Патрис Лумумба на семейството му

  • 20 юни 2022 15:36

  • 1601
  • 3
Белгия предаде зъб на покойния борец за независимост на Конго Патрис Лумумба на семейството му
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

На церемония в Брюксел белгийските власти предадоха днес на семейството на убития борец за независимост на Конго Патрис Лумумба един негов зъб - единственото, което се знае, че е останало от него, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лумумба бе първият демократично избран премиер на Демократична република Конго след обявяването на независимостта от Белгия през 1960 г. Той обаче разтревожи Запада със сближаването си с Москва по време на Студената война. Освен това Лумуба разгневи Белгия с реч, в която разкритикува колонизирането на африканската страна.

Правителството му остана на власт три месеца преди да бъде свалено и той да бъде разстрелян. Поддръжниците на Лумумба и някои историци твърдят, че той е бил екзекутиран по нареждане на ЦРУ. Тялото му така и не е намерено.

Белгийски представител предаде днес синя кутия, съдържаща зъба на Лумумба, на негови роднини на церемония в двореца "Егмонт" в центъра на Брюксел.

"Изпитвам чувство на удовлетворение", заяви Ролан Лумумба, един от синовете на Патрис Лумумба преди церемонията.

Белгийският премиер Александер де Кро отново поднесе извинения от името на Белгия във връзка с отговорността на някои белгийски представители за убийството на Патрис.

"Вече признахме моралната отговорност на белгийското правителство, но говоря отново за това на този ден, в който Белгия официално се сбогува с Патрис Емери Лумумба. Бих искал тук, в присъствието на семейството му, да поднеса извинения от името на белгийското правителство за съпричастността му към решението Лумумба да бъде екзекутиран", изтъкна Де Кро на церемонията.

Кралят на Белгия върна маска на ДР Конго като символичен жест

Валери Зайцев
1601 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.21 | 09:32

3
МРЕТЕ АНГЛОСАКСОНСКИ ГОВЕДА
Демокрация,а??

2022.06.20 | 17:20

1
Я да кажат кой взе решението за убийството на Лумумба!!

2022.06.20 | 17:21

2
И да опишат как одираха живи хора, режеха ръце и крака

Добави коментар

Водещи новини