Съветът за сигурност на ООН днес ще гласува нова резолюция, призоваваща за "спешно и трайно прекратяване на военните действия" в Газа

  • 18 декември 2023 07:27

  • 698
  • 6
Съветът за сигурност на ООН днес ще гласува нова резолюция, призоваваща за "спешно и трайно прекратяване на военните действия" в Газа
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Съветът за сигурност на ООН ще гласува днес нова резолюция, призоваваща за "спешно и трайно прекратяване на военните действия" в Газа, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2226

На 9 декември САЩ наложиха вето на проекторезолюция, с която се настоява за "хуманитарно прекратяване на огъня" в палестинския анклав, припомня АФП. Въпреки това във вторник Общото събрание на 193-те страни членки на ООН подкрепи спирането на огъня с голямо мнозинство. Тогава 153 държави гласуваха "за", "против" бяха 10, а въздържалите се бяха 23.

Новият текст, изготвен от Обединените арабски емирства, призовава за "спешно и трайно прекратяване на военните действия, за да се осигури безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп до ивицата Газа". Освен това проекторезолюцията потвърждава подкрепата решаване на конфликта чрез създаването на две държави и "подчертава значението на обединяването на ивицата Газа със Западния бряг под ръководството на Палестинската автономия".

Израелската армия каза, че е разкрила "най-голямата система от тунели на "Хамас" в Газа"

В текста не се назовава изрично палестинската ислямистка групировка "Хамас", въпреки че се отправя призив за "незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници" и се осъждат "всички безразборни нападения срещу цивилни граждани".

 Съветът за сигурност предизвика остро международно недоволство, тъй като от началото на войната успя да приеме само една резолюция за Газа, в която 15-членният орган призова за "хуманитарна пауза", след като пет други резолюции бяха отхвърлени, две от които с американско вето.

Според дипломатически източници преговорите по новия текст са продължили и вчера, в опит да се избегне нова безизходица, след като няколко дни по-рано президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Израел, че рискува да загуби международната си подкрепа заради "безразборните" си удари по Газа.

"Сега САЩ трябва да подкрепят тези думи с действия в Съвета за сигурност на ООН, оказвайки натиск както върху Израел, така и върху палестинските въоръжени групировки, да спазват международното хуманитарно право и да защитават цивилното население", заяви Луи Шарбоно, директор на ООН в "Хюман райтс уоч".

Последвайте канала на

Калина Христова
698 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
worlok

2023.12.19 | 20:56

6
oon zas zatihvashti funkciii
ПЕ ДЕРАСТИ

2023.12.18 | 19:47

5
ЩЕ ВИ РАЗМАЖА!
БОНГО ОБОНГО И ПАПУАСИТЕ

2023.12.18 | 19:46

4
ЩЕ СЕ ИЗКАЗВАТ ЗА ЕВРОПА :)
ТОЯ МАЙ МУНАРНИК

2023.12.18 | 19:44

3
НЯМА ПРАВО ДА РЕШАВА КВОТО И ДА Е!

2023.12.18 | 08:54

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Z Z Z Z Z

2023.12.18 | 07:33

1
Обявяване на израелската армия за терористична организация е решението и предприемане на военни действия по разоръжаването й и елиминиране или задържане за съд на всичките й членове.

Добави коментар

Водещи новини