Берачите на чай в Кения унищожават заместващите ги на полето роботи

  • 16 юни 2023 14:12

  • 5684
  • 0
Берачите на чай в Кения унищожават заместващите ги на полето роботи
© Pixabay

Кенийските берачи на чай унищожават машините, докарани, за да ги заместят, по време на бурни протести, които подчертават предизвикателството, пред което са изправени работниците, тъй като все повече компании от агробизнеса разчитат на автоматизацията, за да намалят разходите си, пише изданието Semafor Africa, цитирано от dir.bg.

Според съобщения в местните медии най-малко 10 машини за бране на чай са били подпалени по време на протести през последната година. При последните демонстрации един протестиращ е загинал, а няколко души са ранени, включително 23 полицейски служители и селскостопански работници. Асоциацията на производителите на чай в Кения (KTGA) оценява стойността на унищожените машини на 1,2 млн. долара, след като през май са унищожени девет машини, принадлежащи на Ekaterra, производител на най-продаваната марка чай Lipton.

През март работна група на местното правителство е препоръчала на чаените компании в Керичо, най-големия град, край който са разположени многобройни плантации за отглеждане на чай в страната, да приемат ново съотношение 60:40 между механизираното и ръчното бране на чай. Работната група иска също така да се приеме законодателство, което да ограничи вноса на машини за събиране на чай. Николас Кируи, член на работната група и бивш главен изпълнителен директор на KTGA, казва пред Semafor Africa, че само в окръг Керичо през последното десетилетие 30 000 работни места са били загубени заради механизацията.

13-годишната Лесли спасила братчетата си в Амазонка с брашно от маниока

"Проведохме обществени обсъждания във всички окръзи и с всички различни групи и преобладаващото мнение, което чухме, беше, че машините трябва да изчезнат", казва Кируи.

През 2021 г. Кения е изнесла чай на стойност 1,2 млрд. долара, което я прави трети по големина износител на чай в света, след Китай и Шри Ланка. Мултинационалните компании, включително Browns Investments, George Williamson и Ekaterra - която беше продадена от Unilever на частна инвестиционна компания през юли 2022 г. - засаждат чай на около 200 000 акра в Керичо и всички те са възприели механизирано събиране на реколтата.

Съобщава се, че някои машини могат да заменят 100 работници. Директорът по корпоративните въпроси на Ekaterra в Кения, Сами Кируи, твърди, че механизацията е "от решаващо значение" за дейността на компанията и за глобалната конкурентоспособност на кенийския чай. Както е установила правителствената работна група, една машина може да намали разходите за бране на чай до 3 цента на килограм при 11 цента на килограм при ръчно бране.

Ето кои животни са застрашени от изчезване през следващите 10 години

Анализаторите отчасти обясняват равнището на безработица в Кения - най-високото в Източна Африка - с автоматизацията на отраслите, включително банковото дело и застраховането. През последното тримесечие на 2022 г. около 13,9% от кенийците в трудоспособна възраст (над 16 години) са били без работа или дългосрочно безработни.

Автоматизацията само ще продължи да се развива с главоломна скорост не само в селските райони на Кения, но и в други сектори на държавите в Африка - особено с разпространението на изкуствения интелект. Гневът в районите за бране на чай може да е само ранен знак за бъдещо напрежение, ако правителствата и компаниите не намерят начини да помогнат на работниците.

По-голямата част от берачите на чай са млади, много от тях са жени и често не разполагат с възможности и умения, за да се развиват извън чаения сектор. Преквалификацията на селскостопанските работници, както и създаването на повече работни места и диверсификацията на икономиките в общностите, отглеждащи чай, ще бъдат от ключово значение за противодействие на насилието и нарастващия гняв. "Моето министерство се стреми да отвори пазара на труда, за да увеличи възможностите за заетост на кенийците", казва секретарят на кабинета по труда Флорънс Боре по време на пътуване до Керичо, дни след последната вълна от протести през май. Тя допълва, че се полагат усилия за разрешаване на спора между местните жители и компаниите за производство на чай.

Частният сектор също може да играе роля в преквалификацията на работниците. Кируи споделя каза, че Ekaterra желае да си партнира с местните общности по проекти, включващи центрове за техническо и професионално образование и обучение.

Механизацията има бизнес смисъл за производителите на чай и е малко вероятно те да се откажат от машините за събиране на чай, които намаляват разходите им. Но тенденцията вероятно ще продължи да вреди на селските общности, където селскостопанските работници са от основно значение за икономическата дейност. Работниците и жителите ще продължат да се противопоставят на тези промени, тъй като нямат алтернативни възможности за заетост.

Най-големият износител на чай в света е Китай. В статия, призоваваща за по-ефективна механизация на събирането на чая в Китай, публикувана през март, Ву Луофа от Института по селскостопанско инженерство към Академията за селскостопански науки в Дзянси отбелязва, че ръчното бране на чай представлява повече от половината от разходите за производство на чай.

"Разработването и популяризирането на машини за бране на чай е от полза за повишаване на производителността на труда, намаляване на разходите за труд, повишаване на пазарната конкурентоспособност на чаените продукти и насърчаване на устойчивото развитие на чаената индустрия", казва той.

Водещ учен с мрачно предупреждение: Съществува 50% вероятност изкуственият интелект да ни заличи

Според Табита Нджугуна, управляващ директор на Африканската стокова борса AFEX в Кения, внедряването на технологиите и механизацията е ключово за разгръщането на потенциала на селското стопанство в Африка и затова трябва да бъде възприето, въпреки недоволството на някои работници. "Установяваме, че потенциалните смущения, причинени от интегрирането на технологиите и механизацията, могат да изглеждат първоначално заплашителни, но е важно всички заинтересовани страни (селскостопански организации, земеделски производители, преработватели), които участват в тях, да ги възприемат като все по-неизбежни", казва тя пред Semafor Africa.

През февруари документален филм на Би Би Си разкри широко разпространен сексуален тормоз и злоупотреби в чаените ферми в Керичо, като 70 жени са били малтретирани от своите мениджъри в плантациите, управлявани от британските компании Unilever и James Finlay.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5684 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини