Водещ учен с мрачно предупреждение: Съществува 50% вероятност изкуственият интелект да ни заличи

  • 06 юни 2023 11:32

  • 1778
  • 4
Водещ учен с мрачно предупреждение: Съществува 50% вероятност изкуственият интелект да ни заличи
© Freepik

Макс Тегмарк, физик и експерт в сферата на разработването на изкуствен интелект в Масачузетския технологичен институт, предупреди, че съществува 50-процентова вероятност технологиите, които в момента се създават, да заличат човечеството, в случай че те развият по-голяма интелигентност от самия човек.

В интервю за шведската телевизия SVT ученият се позова на изчезването на различни видове с течение на времето, за да алармира за бъдещето на човечеството. В тази връзка Тегмарк напомни, че по-интелигентните видове на Земята са били в основата на изчезването на други, давайки пример с птицата додо.

Физикът обясни, че и човечеството може да го очаква същата злочеста съдба, когато изкуственият интелект надмине човешкият. Той обаче уточни, че няма представа кога може да се случи това, тъй като хората не можем да предвиждаме с точност подобни събития.

Г-7 се захваща с изкуствения интелект

Около половината от всички видове на планетата вече са унищожени от нас, хората. Те загубиха, просто защото ние бяхме по-умни от тях. Но ако хората си позволим да загубим контрол над машините и те станат в пъти по-интелигентни от нас, тогава нещата могат да се развият много, много лошо за нас, коментира ученият.

Макс Тегмарк е един от учените, подписали се в декларация, която призовава човечеството да вземе мерки срещу разрастването на влиянието на изкуствения интелект, преди да е станало твърде късно.

Някои от водещите учени на планетата дори алармираха, че в обозримо бъдеще изкуственият интелект може да бъде ползван за създаването на автономни армии, както и на роботи, които да бъдат способни да убиват по собствена преценка. По думите им това е напълно реален сценарий, ако хората не подходят с нужния прагматизъм и разум по отношение на изкуствения интелект.

Владимир Василев
1778 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.06.09 | 09:17

4
Хората няма да заличи но виж ще направи учените безработни
REALiTi

2023.06.07 | 00:59

3
well done
Гого

2023.06.06 | 12:15

2
Баба ми казваше ,че учените ще докарат края на света !!!!!
Емѝ...

2023.06.06 | 11:38

1
Само един начин има да се спасим - генетично инженерство, което да изравни възможностите ;)

Добави коментар

Водещи новини