Какво може хуманоидният робот на Tesla? Мъск планира да замени хора с него

  • 26 септември 2023 11:23

  • 2575
  • 3
Какво може хуманоидният робот на Tesla? Мъск планира да замени хора с него
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

"Ако се замислите какво правим в момента с колите, Tesla може би е най-голямата компания за роботика в света, защото нашите коли са като полуразумни роботи на колела. Пример за това са технологията ни за автономно шофиране, която ще продължи да се развива, суперкомпютърът Dojo и всички невронни мрежи, така добре познаващи света около себе си", заяви Мъск.

За предприемача това обаче не е достатъчно и е логично да бъде надградено. Така преди две години Мъск обяви, че Tesla ще създаде хуманоиден робот на два крака.

Мъск подчерта, че Tesla ще се съсредоточи върху това да накара робота да върши "повтаряща се и скучна работа", особено задачи, които могат да доведат до наранявания от стрес, пише dir.bg.

Тогава стана ясно, че машината ще тежи цели 125 килограма и ще може да ходи с около 8 км в час. Лицето ѝ ще представлява екран, който показва важна информация. Тихомълком, Мъск допълни, че роботът на Tesla ще може да замени и част от хората, работещи на поточните линии в компанията му. По-късно роботът се сдоби с име - Optimus.

Ужасяващата съдба на маймуните, получили мозъчните импланти на Мъск

През 2022 година Мъск заяви, че планира да започне производство на прототипи в малка серия още от 2023 г. Милиардерът допълни, че вече е създаден работещ прототип, но не разкри нищо за конкретните му възможности. Едва през май 2023 година видяхме за пръв път Tesla Optimus. В публикуваното видео роботът вървеше тромаво и изглеждаше доста посредствено. Роботи на конкурентни фирми, като Boston Dynamics могат да скачат по стълби, да правят пазят баланс след задни салта години преди Мъск да обяви идеята си да създаде двукрак робот.

Бързо развитие

Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, има добър екип от инженери и специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение. Благодарение на тях само за няколко месеца Tesla Optimus е станал много по-сръчен.

Роботът демонстрира, че може сам да сортира предмети, при това доста бързо. Координацията на движенията му е демонстрирана и със способността му да изпълнява пози от йога. Optimus може да стои и на един крак. Подобно на най-новите версии на Full Self-Driving, Tesla отбелязва, че Optimus сега се обучава с невронни мрежи от край до край. Това позволява на робота да ръководи действията си от това, което вижда.

По този начин той е способен да отдели блокчетата по цветове. Специалисти по роботика разкриват, че прототипът има и механични подобрения, спрямо представеното преди няколко месеца. Въпреки това, Мъск едва ли ще успее да спази плановете си и да стартира производството на малка серия от Optimus тази година. Всъщност, много е вероятно това да не се случи и през 2024 г.

Хуманоидните роботи: Бихме управлявали света по-добре от хората

За да се пристъпи към производство на серия е необходимо способностите на робота да се усъвършенстват допълнително и да има яснота около възможностите на неговата батерия.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2575 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.26 | 12:03

3
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

2023.09.26 | 11:43

1
Може да стои като бостанско плашило. Демек може да замени цялата държавна администрация, парламента, правителството и тем подобни кукли на конци, които издържаме.

2023.09.26 | 11:58

2
Хахаха точно

Добави коментар

Водещи новини