Ето кои животни са застрашени от изчезване през следващите 10 години

  • 02 юни 2023 10:36

  • 1468
  • 1
Ето кои животни са застрашени от изчезване през следващите 10 години
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Знаем за усилията, които се полагат за съхраняването на редки видове като орангутаните, бенгалският тигър, синият кит, горилите, голямата панда, шимпанзетата.

Ето и някои от най-ярките и изненадващи примери за животни, които има реална опасност да изчезнат завинаги от планетата ни.

Жирафът 

Вероятно за мнозина ще е изненада, че жирафът е застрашен от изчезване. Но поради много фактори, сред които са незаконното ловуване, загубата на естествения им хабитат заради разрастването на земеделските и миньорски площи, това удивително животно много скоро може просто да не съществува.

Славеят 

В последните 40 години броят на славеите във Великобритания е намалял с над 90% според данни на британски орнитолози. За щастие, в България, според данни от 2020 г., броят на славеите е почти 500 000, и поне засега се считат за незастрашени.

Лешоядът 

Снимка: Pixabay

Тенденцията се задълбочава незабелязано. В Кения усилията да се съхранят животински видове като слона и носорога, оставят в сянка намаляването броя на грабливите птици. Основният виновник за тяхното изчезване е бракониерството.

Конят 

Дивите коне също попадат в списъка на застрашени животни през следващото десетилетие. Климатичните промени и появата на нови тежки болести намаляват популацията на някои от видовете коне.

Речният рак 

Според "Еколози в действие" традиционният речен рак е изчезнал от огромен брой реки в края на 70-те години поради замърсяването на речните екосистеми и оомицетите във водата. Поради незаинтересоваността на учените, специалистите и местната администрация, този вид рак най-вероятно скоро няма да съществува.

Колибри 

Едни от най-разкошните птици на Земята са застрашени поради глобалното затопляне, обезлесяването, химикалите в природата и лова.

Делфинът

Основният проблем са хрилните мрежи, в които се оплитат и често загиват. Други заплахи за бозайника са прекомерния риболов и замърсяването на океана.

Торбестите мишки 

Този торбест хищен бозайник беше открит в източна Австралия неотдавна, но вече страда от големите австралийски пожари. Голяма част от основната му храна като насекоми и паяци отсъства в последните години поради високите температури и сушата.

Азиатският слон 

Популацията на този вид слон драстично намалява поради обезлесяването в Южна Азия и бракониерство. Това едва ли ви изненадва, тъй като ловуването му и незаконната продажба на слонски зъби и бивни не са тайна за никого.

Хипопотамите 

Според Международният съюз за защита на природата (ICUN) броят на хипопотамите в света е намалял до 130 000. Отново незаконният лов и загубата на естествен хабитат са причините да намират място в в списъка със застрашени от изчезване животни. 

Морски лъв 

Морските лъвове са подсемейство на ушатите тюленови. Сред тях южноамериканските и калифорнийските видове са най-незастрашени. Сивучът, който се подвизава в Тихия океан и новозеландският морски лъв попадат в рисковата група. За жалост, човекът, който отдавна убива или наранява морските лъвове, е виновникът.

Намаляват популациите на половината от всички животински видове на сушата, установи проучване

Еленът 

Въпреки че Международният съюз за защита на природата поставя елените в категорията "най-малко застрашени", организацията смята, че те са на ръба на оцеляването. Основната причина за това са промените, които човечеството прави в естествената им среда.

Общият брой на застрашени видове надхвърля 7000. В днешно време някои от видовете с риск за оцеляване са толкова застрашени, че могат да бъдат открити единствено в зоологическа градина или резерватите, пише dir.bg.

Изчезването на животински видове се дели на два типа - естествено и с човешка намеса. Докато естественото измиране се случва, когато животните не се приспособяват към променящата се среда около тях като например климатичните промени и новите хищници, човешкото въздействие включва разрушаването на хабитата им, обезлесяването, замърсяване, изтребването и местенето на животни в нови географски ширини. Последните две са именно причините за изчезването на птицата додо.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Някой

2023.06.02 | 13:40

1
Някой Врачунковец ли писа статията?

Добави коментар

Водещи новини