Тежки сражения в столицата на Судан в края на примирието

  • 29 май 2023 12:52

  • 297
  • 0
Тежки сражения в столицата на Судан в края на примирието
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

В някои части на столицата на Судан и днес продължават тежки и продължителни сражения, съобщиха местни жители, часове преди края на споразумението за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. На фона на продължаващия вече шест седмици конфликт примирието донесе крехък мир, но не осигури достъп до хуманитарна помощ.

Сраженията продължават вчера и днес в южната и западната част на Омдурман, един от трите съседни града, приобщени към столицата на Судан.

От другата страна на река Нил, в южната част на Хартум, жителите също съобщиха за сблъсъци късно снощи.

Армията на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) са въвлечени в борба за власт, която избухна на 15 април, отне живота на стотици хора и прогони близо 1,4 милиона души от домовете им.

Суданската армия залови контрабандно оръжие от чужда страна в провинция Червено море

Двете страни заявиха, че обмислят удължаване на споразумението за едноседмично прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ, което имаше за цел да позволи разпределянето на помощи. Споразумението изтича в 21.45 ч. днес.

Вчера Саудитска Арабия и Съединените щати заявиха, че както армията, така и СБП са нарушавали многократно примирието и са възпрепятствали предоставянето на хуманитарна помощ и възстановяването на основните услуги.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини