Суданската армия залови контрабандно оръжие от чужда страна в провинция Червено море

  • 27 май 2023 07:37

  • 693
  • 3
Суданската армия залови контрабандно оръжие от чужда страна в провинция Червено море
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Суданската армия залови контрабандно оръжие и боеприпаси, идващи от чужда страна, съобщиха военни източници на Ройтерс, предаде БТА.

Военното разузнаване е установило контрабандистка група, действаща в суданската провинция Червено море и занимаваща се с вкарване на оръжие в източните райони на Судан, доставяйки го на бунтовнически групировки, посочиха източниците.

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно е бил шокиран от писмо на водача на управляващата военна хунта в Судан генерал Абдел Фатах Бурхан до него, в което Бурхан е поискал да бъде сменен специалният пратеник на Обединените нации за Судан Фолкер Пертес, съобщиха отново източници на Ройтерс.

„Генералният секретар се гордее с работата на Фолкер Пертес и отново потвърждава пълното си доверие в специалния пратеник“, каза в коментар по темата говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Саудитска Арабия и САЩ заявиха, че воюващите страни в Судан изглежда спазват в по-голяма степен сегашното примирие.

Спирането на огъня, което беше договорено с посредничеството на Вашингтон и Рияд, влезе в сила в понеделник, но боевете в столицата Хартум и западния регион Дарфур продължиха. Сраженията са били особено ожесточени в сряда, се казва в общо изявление на двата посредника.

Сегашното едноседмично примирие е седмият пореден опит за прекратяване на огъня, след като предишните примирия бяха нарушени.

Последвайте канала на

Десислава Станева
693 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мда

2023.05.27 | 08:10

1
Поредната държава, която усраха сащ!
ха,ха,ха

2023.05.27 | 09:45

3
долното извади си вибратора от гъза и го оближи...браво Еми...ближи...
Дребно фашизоидче

2023.05.27 | 08:55

2
И недоносената крепостна свиня

Добави коментар

Водещи новини