Медии: Ситуацията в Судан е напрегната

  • 26 октомври 2021 09:12

  • 349
  • 0
Медии: Ситуацията в Судан е напрегната
© Getty images (архив)

Суданската армия завзе властта при преврат и задържа премиера, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че военните са обявили извънредно положение и е имало съобщения за стрелба по улиците на Хартум.

Вестникът коментира, че водещи политици, включително премиерът Абдала Хамдок са задържани, а същевременно хиляди хора са излезли по улиците на столицата, за да се противопоставят на действията на армията.

Обстановката в Судан е напрегната, откакто миналия месец неуспешен опит за преврат стана повод за размяна на обвинения между представителите на военните и гражданското общество, които си поделяха властта, откакто преди две години беше свален от власт автократът Омар Башир, отбелязва "Гардиън".

Седем протестиращи бяха застреляни при военния преврат в Судан, а световни лидери призоваха армията да се изтегли, пише "Индипендънт".

Най-голямата опозиционна коалиция в Судан призова за гражданско неподчинение

Изданието коментира, че превратът е бил осъден в международен план, като страни от целия свят, включително САЩ, са призовали военните да освободят задържаните политически лидери. Вестникът отбелязва, че събитията в Судан идват след среща между американския специален пратеник за региона на Африканския рог Джефри Фелтман в събота и неделя и представителите на военните и гражданското общество.

Медията допълва, че през по-голямата част от постколониалното си съществуване Судан се е управлявал от военни лидери, дошли на власт с преврати. Африканската страна се превърна в парий за Запада, след като при Башир, който през 90-те години беше приел на суданска територия Осама бин Ладен и е издирван от Международния наказателен съд в Хага за военни престъпления, беше включена в черния списък на САЩ за тероризма, коментира "Индипендънт".

"Вашингтон пост" акцентира на съобщението от американския Държавен департамент, че в отговор на завземането на властта от военните правителството на президента Джо Байдън замразява двустранна помощ в размер на 700 милиона долара.

Вестникът допълва, че политическата коалиция на премиера, която е съставена предимно от поддръжници на свалянето на Башир, е успяла да постигне напредък в диалога със западните правителства за нормализиране на дипломатическите и икономическите отношения на Судан с останалия свят след десетилетия санкции.

Миналата година Хартум беше изваден от американския списък на държавите спонсори на тероризма и започна да си взаимодейства със западни кредитни институции за изчистване на огромния си дълг и за да си осигури заеми за стабилизиране на разтърсената от инфлация икономика, посочва изданието.

"Ню Йорк таймс" коментира по темата, че със завземането на властта от военните демократичният преход в Судан изпада в хаос, а "Файненшъл таймс" допълва, че напрежението между военните и гражданските лидери на страната се е изострило на фона на спираловидно задълбочаваща се икономическа криза.

Валери Зайцев
349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини