Най-голямата опозиционна коалиция в Судан призова за гражданско неподчинение

  • 25 октомври 2021 21:11

  • 542
  • 0
Най-голямата опозиционна коалиция в Судан призова за гражданско неподчинение
© Getty images

Най-голямата опозиционна коалиция в Судан "Сили на свободата и промяната" призова днес за гражданско неподчинение и протести в цялата страна, след като военните разпуснаха временното правителство, съобщи БТА, като се позова на суданското Министерство на информацията.

Коалицията настоява временният военен съвет да се оттегли и да върне властта на цивилното правителство.

Ръководителят на управляващия в Судан Суверенен съвет съобщи, че разпуска съвета и кабинета

Тя призова също да бъдат освободени всички задържани членове на правителството и на временния Суверенен съвет - орган за управление, съставен от военни и цивилни. Днес Съветът беше разпуснат от своя ръководител - генерал Абдел Фатах Бурхан, който разпусна също правителството и обяви извънредно положение в страната.

Министерството на информацията заяви, че ген. Бурхан извършва военен преврат, след като премиерът Абдала Хамдок беше задържан. Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на столицата Хартум на протест срещу завземането на властта от военните.

Сдружението на суданските лекари съобщи, че двама участници в протестите са били убити, а 80 - ранени, когато силите за сигурност открили стрелба срещу множеството, отбелязва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини