Върховният комисар на ООН за правата на човека призова суданските военни да се оттеглят

  • 05 ноември 2021 19:07

  • 325
  • 0
Върховният комисар на ООН за правата на човека призова суданските военни да се оттеглят
© Getty images

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова военните ръководители на Судан, взели властта с преврат, да се оттеглят и осъди арестите на политици, журналисти и протестиращи, съобщи БТА.

На извънредно заседание в Женева на Съвета на ООН за правата на човека за обстановката в Судан Бачелет определи вземането на властта от военните на 25 октомври като "изключително обезпокоително" и призова да бъде прекратено използването на сила от въоръжените сили, от военната полиция и разузнаването, които, както посочи тя, са убили най-малко 13 граждани.

Военният преврат сближи Судан и Израел

"Призовавам военните ръководители на Судан и техните поддръжници да се оттеглят, за да може страната да продължи напредъка си в институционалните и правните реформи", каза тя.

Бачелет заяви, че освобождаването на политиците, журналистите и протестиращите е много важно в името на "приобщаващия диалог и бързото връщане към гражданското управление". ООН иска избухналата след преврата в Судан политическа криза да бъде уредена чрез преговори между поставения под домашен арест премиер Абдала Хамдок и водачите на преврата.

Четиридесет и седем членният Съвет по правата на човека се събра на извънредното заседание по искане на Великобритания и други страни. Бачелет и няколко постоянни представители, в това число от Европейския съюз, призоваха отговорните за убийства след преврата да бъдат изправени пред правосъдието.

Днес се обсъжда резолюция, подготвена от Великобритания, Германия, Норвегия и САЩ, за назначаване на експерт по правата на човека, който да наблюдава събитията в Судан след преврата и до началото на следващата година да изготви писмен доклад. Германският постоянен представител в централата на ООН в Женева Катарина Щаш каза, че това е важна стъпка, за да се гарантира, че ще се носи отговорност за нарушаване на човешките права.

++
Мая Йорданова
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини