УНИЦЕФ дарява на Египет 63 хладилника за ваксините на "Пфайзер"

  • 29 юли 2021 20:55

  • 637
  • 0
УНИЦЕФ дарява на Египет 63 хладилника за ваксините на "Пфайзер"
© Getty Images/Guliver

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) дарява на Египет 63 хладилника, в които да се съхраняват очакваните в следващите дни близо 620 000 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", обяви здравният министър Хала Зайед, цитирана от онлайн изданието "Иджипт индипендънт". По време на заседание на правителството Зайед представи данни за разпространението на COVID-19 и за ваксинационната кампания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Северноафриканската държава ще получи нова пратка сурови материали за 70,2 милиона дози "Синовак". Местното производство на китайския препарат започна през юни. До края на годината ще бъдат доставени и 20 милиона дози от руската ваксина "Спутник V", 20 милиона дози "Джонсън и Джонсън", 35,6 милиона дози "АстраЗенека", както и още 2,4 милиона дози от "Пфайзер"/"Бионтех".

Във всички области на Египет са подготвени 125 офиса, в които гражданите, желаещи да пътуват в чужбина, могат да се регистрират и да получат отпечатан ваксинационен сертификат с Кю Ар (QR) код, информира още здравният министър. Полагат се усилия да бъдат осигурени ваксините, изисквани за пътуване в Европейския съюз (ЕС), Съединените щати и страните от Персийския залив, заяви Зайед.

Първоначалните планове на египетските власти бяха да ваксинират 40 милиона души до края на годината. Представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Египет Наема ал Гасер заяви пред вестник "Ал Ахрам", че очаква 20 процента от египтяните да бъдат ваксинирани до края на тази година. "Днес говорим за само около четири милиона ваксинирани, тъй като обещанията към Египет по отношение на доставки на ваксини не бяха изпълнени," обясни тя.

Египет достигна най-ниските нива на разпространение на COVID-19 след началото на пандемията

В началото на тази седмица с 35 новозаразени страната достигна най-ниските нива на разпространение на COVID-19 след началото на пандемията. В сряда са регистрирани 38 нови случая, с което общият брой на инфектираните стана 284 128. Починали са 9 души с положителен тест, а общият брой на смъртните случаи, свързани с COVID, е 16 507. От изолационни болници са изписани 212 пациенти и така общият брой на оздравелите достигна 228 836.

Здравните власти и специалисти очакват началото на четвъртата вълна на пандемията в Египет в края на септември или началото на октомври, отбелязва БТА.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини