Уганда, Танзания и петролни компании ще изграждат петролопровод за 3,5 млрд. долара

  • 11 април 2021 21:40

  • 749
  • 0
Уганда, Танзания и петролни компании ще изграждат петролопровод за 3,5 млрд. долара
© Pixabay (архив)

Уганда, Танзания и петролните компании Тотал (Тотал) и Китайската национална офшорна петролна компания (КНОПК - CNOOC) сключиха споразумения. Те ще поставят началото на изграждане на петролопровод за 3,5 милиарда долара за пренос на черно злато от находища в Западна Уганда към международните пазари, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Страните по споразуменията се съгласяват "да започнат да инвестират в изграждането на инфраструктура за добив и пренос на суровия петрол", заяви Робърт Касанде, постоянен секретар в министерството на енергетиката на Уганда. Угандийският президент Йовери Мусевени и новият лидер на Танзания Самия Сулуху Хасан, която е на първото си официално задгранично посещение, присъстваха на подписването на трите споразумения, които включват: споразумение между чуждестранните инвеститори и местните правителства за тръбопровода, споразумение за такси и пренос и споразумение за дялово участие.

Петролът поскъпва на фона на ексалиращото напрежение в Близкия Изток

Френската Тотал и КНОПК притежават петролните находища на Уганда, след като миналата година от нея излезе британската Тълоу (Tullow). През 2006 г. Уганда откри залежи на суров петрол в западната си част близо до границата с Демократична република Конго. Правителствени геолози оцениха общия обем на залежите на 6 милиарда барела. Уганда няма излаз на море и се нуждае от тръбопровод, за да пренася суровия петрол до международните пазари.

Планираният Източноафрикански тръбопровод за суров петрол с дължина 1445 км ще свърже находищата с Танга, танзанийско пристанище на Индийския океан. Угандийският суров петрол е с висок вискозитет, което означава, че трябва да бъде подгряван, за да бъде поддържан в достатъчно течно състояние така, че да може да тече, отбелязва Ройтерс.

Novini.bg
749 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини