Близо 370 кораба, включително 25 петролни танкера, не могат да преминат през Суецкия канал

  • 28 март 2021 17:09

  • 1453
  • 3
Близо 370 кораба, включително 25 петролни танкера, не могат да преминат през Суецкия канал
© gettyimages

Близо 370 кораба, от които 25 петролни танкера, не могат да преминат през Суецкия канал заради заседналия в него контейнеровоз. Това съобщи днес ръководителят на египетската служба за управление на водния път Осама Рабие, цитиран от БТА.

"369 плавателни съда, включително 25 петролни танкера, очакват да преминат през канала", каза той в ефира на телевизия Ал Арабия.

Кораби с над 130 000 живи животни са блокирани в Суецкия канал

По думите му се разглежда възможността да им се предоставят отстъпки (намаляване на тарифите за преминаване на канала - бел. ред.), след като се разреши ситуацията с навигацията. "Работим денонощно, за да преместим заседналия кораб", добави Рабие.

Не се изключва и трети сценарий - разтоварване на кораба в сътрудничество с Нидерландия чрез компанията собственик. Само че, според ръководителят на службата, този сценарий е много труден и ще отнеме много време.

Той заяви отново, че дневно се губят между 13 и 14 милиона долара приходи, подчертавайки обаче, че каналът не носи юридическа отговорност за случилото се. Снощи източници от ведомството информираха, че носът на кораба най-накрая е започнал да се движи, което би трябвало да има положителен ефект върху цялата операция. Съобщено бе и, че спасителните екипи са успели да задвижат руля на кораба и да стартират витлото, което ще позволи маневриране назад, ако се наложи.

В изявление, разпространено по-рано днес на уебсайта на канала, Рабие информира, че влекачът "Машхур" е премахнал 27 000 кубични метра пясъчни скали на дълбочина 18 метра. Два допълнителни влекача - нидерландски и италиански - се притекоха днес на помощ в усилията по освобождаване на кораба с размер на небостъргач, но големите спедитори все повече отклоняват плавателните си съдове си от страх, че операцията може да отнеме много време.

Мая Йорданова
1453 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Marya23

2021.04.10 | 03:54

3
­­­В­­­и­ж­­­т­е­ ­­­м­о­­я­т­­а­­­ ­­т­и­­­й­­­н­­­ ­­­п­­у­т­­к­­а­­­ ­-­­ ­­W­W­­­W­­.­­B­­G­1­­7­.­­­C­­L­­U­B­

2021.03.28 | 20:25

2
ВНИМАНИЕ!!!!! БСП/ДПС и техните мутри от Има Такъв Народ...Изправи Се....Отровното Трио/В.Божков....АБВ....Демократична България.. Движение 21....Възраждане ...готвят компромати срещу Бойко Борисов и ГЕРБ непосредствено преди изборите !!!
РЕПТИЛ

2021.03.28 | 18:33

1
И ОПЕРАЦИЯ "КОНТЕЙНЕРОВОЗ" ПРЕМИНА УСПЕШНО? КОВИДА ДАВА КРИЛААА...

Добави коментар

Водещи новини