Нигерия наложи 24-часов полицейски час в щата Лагос заради бурни протести срещу полицейската жестокост

  • 20 октомври 2020 20:51

  • 706
  • 1
Нигерия наложи 24-часов полицейски час в щата Лагос заради бурни протести срещу полицейската жестокост
© gettyimages

Нигерийските власти наложиха днес 24-часов полицейски час в щата Лагос, след почти двуседмични, придружени на моменти от насилие протести срещу полицейската жестокост, съобщава БТА.

Губернаторът на щата Лагос каза, че "престъпници и злосторници сега се крият зад паравана на тези протести, за да всяват хаос" в региона.

ИД пое отговорност за убийството на шестима французи в Нигер

Полицейският час започва ще се прилага за целия щат, включително във финансовата столица Лагос (най-големия град в страната), където живеят близо 14 милиона души. Само на доставчици на основни услуги и на службите за спешна помощ се разрешава да излизат по улиците.

Мярката беше въведена, след като полицейски участък беше опожарен в Лагос, при което загина поне един полицай, а няколко бяха ранени, каза говорител на органите на реда. Протестите започнаха на 8 октомври в Нигерия с искане властите да разформироват обвинявано в злоупотреби полицейско подразделение, наречено Специален отряд за борба с грабежите.

Демонстрациите избухнаха след появата на видеозапис, показващ как предполагаем служител на отряда стреля по млад мъж в Южна Нигерия, предизвиквайки възмущение в социалните медии.

Правителството обяви на 11 октомври, че ще разформирова отряда, но също така каза, че служителите от подразделението ще бъдат преместени в други полицейски структури, ако преминат психологически тестове. Протестите продължиха в много градове в Нигерия, а демонстрантите призоваха за широки реформи и съдебни действия срещу полицейската жестокост.

Военни избиха 200 ислямисти в Нигерия

Служителите от отряда отдавна са обвинявани в Нигерия в нарушения на човешките права, включително убийства, изтезания, произволни арести, незаконно задържане и изнудване.

 

Мая Йорданова
706 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
един

2020.10.21 | 00:20

1
И те ли викат "BLM"? :D

Добави коментар

Водещи новини