Най-малко 30 цивилни загинаха при нападение на джихадисти в Нигерия

  • 10 февруари 2020 21:48

  • 1041
  • 0
Най-малко 30 цивилни загинаха при нападение на джихадисти в Нигерия
© gettyimages (архив)

Най-малко 30 души са убити, а неизвестен брой жени и деца са отвлечени от джихадисти на шосе близо до столицата на нигерийския щат Борно - град Майдугури - зона, в която действа групата "Ислямска държава в Западна Африка", предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Снощи бунтовниците са атакували десетки автомобили близо до село Ауно, на 25 км от Майдугури, където били блокирани през нощта заради комендантския час, наложен от армията. "Бунтовниците убиха най-малко 30 цивилни, намиращи се на пътя между Майдугури и Даматуру и изгориха 18 автомобила, като много жени и деца бяха отвлечени", съобщиха местните власти. Преди атаката десетки камиони, автобуси и леки коли бяха подпалени на шосето, съобщи кореспондент на АФП.

Ислямисти избиха 20 нигерийци

Член на милициите, които воюват срещу джихадистите на страната на армията, съобщи за трийсетина изгорени камиони. По думите му много от шофьорите и техните помощници са били изгорени живи в съня си. Нападателите са отвлекли и три автобуса, пътуващи към Майдугури. "Не знаем колко жени и деца са отвлечени, но броят им е значителен", добави представител на регионалното правителство. След това джихадистите разграбили и подпалили село Ауно.

Трима терористи извършиха самоубийствен атентат с осем жертви в Нигерия

Изключително несигурно е шосето между Майдугури и Даматуру, столицата на съседния щат Йобе, което е единствената връзка за жителите на Майдугури, град с няколко милиона жители, заобиколен от насилие. Никой не е поел отговорност за атаката, но регионът неотдавна премина под контрола на "Ислямска държава в Западна Африка", клон на джихадистката група "Боко харам", свързана с "Ислямска държава", която от няколко седмици извършва нападения и отвличания по това шосе. Членовете й редовно инсталират фалшиви военни контролни пунктове, обличат се в армейски униформи, за да спрат колите, отвличат пътниците и ограбват товара на камионите.

Филип Епитропов
1041 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини