Бунтовници превзеха столицата на Централноафриканската република

  • 24 март 2013 15:44

  • 1838
  • 2
Бунтовници превзеха столицата на Централноафриканската република
©

Бунтовниците в ЦАР са установили днес контрол над столицата Банги и са принудили президента Франсоа Бозизе да избяга в съседната Демократична република Конго, предаде Ройтерс, позовавайки се на правителствени служители.

"Бунтовниците контролират града", заяви президентският говорител Гастон Макузангба и изрази надежда, че няма да има репресии. Говорителят на правителството Крепен Мболи-Гумба каза, че бунтовниците от движението "Селека" контролират всички ключови места в Банги. Съветник на президента, пожелал да остане анонимен, каза, че Бозизе тази сутрин е минал река Убанги и е отишъл в Конго. Един от водачите на бунтовниците, полковник Джума Наркойо, обяви по радиото, че бунтовниците са превзели днес президентския дворец и че президентът не е бил там.

ЦАР, която е бивша френска колония, е една от най-бедните държави в света, въпреки че разполага с природни ресурси. Франция и съседен Чад, който е основен поддръжник на Бозизе, вече дадоха да се разбере, че няма да вземат страна в конфликта в ЦАР. Разтревожен за съдбата на французите, живеещи в ЦАР (около 1250 души), Париж поиска от Съвета за сигурност на ООН спешно да се събере на заседание, предаде ИТАР-ТАСС. Бунтовниците подновиха тази седмица военните си действия, обвинявайки президента, че е нарушил мирното споразумение, сключено през януари.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1838 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
малък змей

2013.03.25 | 10:54

1
Някой знае ли от къде се продават таквиз пешкири Имам остра нужда да си подменя хавлиените кърпета в кухнята но не мисля че за това трябва да заформям любовен романс с арабин хо хо хо
Алооо

2013.03.25 | 14:52

2
Какви араби в ЦАР, бре?! Там живеят бая, банда, манджия, сара, мбум, мбака и якома... А за кърпите си прав, но ще трябва да ги търсиш в друга страна от Африка, щото снимката не е от ЦАР!

Добави коментар

Водещи новини