Световна среща за ваксините за Африка ще се проведе в Париж

  • 20 юни 2024 07:00

  • 419
  • 0
Световна среща за ваксините за Африка ще се проведе в Париж
© Getty Images

Редица африкански лидери, донори и представители на фармацевтични групи се събират днес в Париж за среща на върха, посветена на производството на повече ваксини за Африка, засегната сега от епидемия от холера, предаде Франс прес.

Световният форум на иновацията и на ваксинационния суверенитет е съорганизиран от Франция, Африканския съюз и Съюза за ваксините.

Очаква се по време на събитието да бъде обявен механизъм за финансиране за над 1 милиард долара за производството на ваксини в Африка. Сега континентът произвежда едва 2 процента от ваксините, които използва.

Акцентът ще бъде поставен върху финансирането на ваксини срещу холерата.

СЗО: Ситуацията с епидемиите от холера излиза от контрол

Освен инвестиции в производството на местно ниво на ваксини ще е нужно и обучението на персонал и засилване на законодателната рамка за предоставяне на ваксините.

С тази роля ще бъде натоварена Африканската агенция за лекарствата, която е в процес на създаване и която ще следи органите, пускащи на пазара ваксини и други здравни продукти.

В Париж за форума ще дойдат лидерите на Сенегал, Гана, Руанда и Ботсвана, директорът на Световната здравна организация, представители на банки, производители на ваксини. Френският президент ще използва повода на срещата, за да проведе разговори с някои африкански лидери, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
419 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини