Земните къщи на Надер Халили (видео)

  • 12 април 2017 19:42

  • 21712
  • 0
Земните къщи на Надер Халили (видео)
©

Не е нужно да се впускаш в безсмислени състезания, за да сбъднеш мечтите си. Можеш да постигнеш целите си, ако извървиш пътя сам и се състезаваш със самия себе си. Житейско прозрение на иранския архитект Надер Халили, разказва БНТ.

Някога строял небостъргачи, масивни сгради и внушителни здания. Но в средата на 70-те години на миналия век осъзнал, че в преследване на мечтите и проектите си, той се подчинява на чужди идеали и възприятия за строителство. Тези архитектурни идеали не били по вкуса му. Решил да сложи край. Да сграбчи мечтите си и да тръгне по собствен път, който сам да отъпква. Затворил офиса си в Техеран, купил си мотор и се отправил към пустинята. Там научил много житейски уроци.

Там получил и истинските си архитектурни знания от местните племена, които умеели да градят домовете си само с това, което им дава природата. Малки постройки, които издържат на четирите основни сили - вода, вятър, земя и огън. Така се появили земните къщи на Надер Халили - кирпичени постройки, съчетали мъдростта на пустинните хора и изискванията на съвременния живот. На последователите си архитектът проповядвал, че всеки човек има право на убежище. За това всеки човек трябва да може да си построи къща. Достъпните материали за този тип постройки са пръст и тел или пък рибаски мрежи.

Времето е доказало издръжливостта им. Сиропиталището, което Халили отдавна построил в Непал, оцеляло при унищожителното земетресение със сила 7,6 по Рихтер през 2015-та година. 40-те малки къщи имали само напуквания. Никое от 90-те деца, които били там, не пострадало.

За Халили къщите му са решение при бедствия, военни конфликти, за бедни и дори за Космоса. Той се включил в конкурс на НАСА със „земно селище на Луната". Космическият му проект едва ли скоро ще бъде реализиран, но на Земята сградите му имат все по-голяма популярност и луксът съвсем неим е чужд. Защото това са сгради, построени според принципите на природата и за хора, които обичат природата.

Преди 8 години житейският път на Надер Халили свърши. Той си отиде със сбъднати мечти, с построени от него сгради на всички континенти и с много последователи.

Последвайте канала на

Novini.bg
21712 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини