Красиви цветя, които са приятели със сянката

16 октомври 2015 10:46

Красиви цветя, които са приятели със сянката
©
15999 0

Дори и най-големите скептици не могат да отрекат, че растенията създават неповторим домашен уют. Независимо дали сме професионалисти или любители, дали обичаме цъфтящи или листни цветя, щом веднъж се решим да се грижим за растение, му отдаваме нужното време и необходимото внимание.

Не всеки обаче знае, че пряката слънчева светлина не е задължително условие, за да се отгледат красиви цветя. Представяме ви няколко растения, които с радост ще красят и по-сенчестите кътове на градината ви. А ако ви предстои да я оформяте, можете да откриете най-точния озеленител, който да ви помогне с подредбата.

Колеус

Колеусът, познат у нас като пъстра коприва, е декоративно растение с ярки и наситени цветове. Съществуват разновидности с най-различни багри - бордо, жълто, бяло, червено, златисто. Характерно за тези растения е, че през зимата имат нужда от пряка слънчева светлина, а през лятото обичат да са на сянка.

  Поливайте често, най-добре с филтрирана вода
  През летните месеци пръскайте листенцата с вода
  В периода май-юни наторявайте веднъж седмично
  В края на октомври подрежете ниско цветето

Вижте също: Терасиране на двора при стръмен терен

Бегония

Бегонията е изключително кичесто и красиво цвете. Среща се в най-разнообразни топли цветове, а в последните години се среща и в черно. Бегонията е предпочитана дори от начинаещите градинари, тъй като има сравнително лесна поддръжка. Едно от най-големите им предимства е фактът, че обичат по-сенчестите места в градината, където да се скрият от пряка слънчева светлина.

  Поливайте редовно, почвата край растението трябва винаги да е влажна, но не подгизнала
  Изберете по-проветриво място, защото обича хладината
  В края на есента подрежете ниско, започнете да поливате интензивно през пролетта

Мъртва коприва

Въпреки стряскащото име, в това растение няма нищо смъртоносно. Тъкмо напротив - то е познато като най-добрия приятел на пчелите. Мъртвата коприва се среща често и обикновено е обагрена в красиви лилаво-виолетови, жълти или бели цветове. Поддържа се лесно и е добро допълнение към градината ви. Любопитен факт е, че мъртвата коприва се използва в народната медицина, има кръвоспиращо действие и подпомага общия тонус.

  Не изисква специални грижи
  През топлите месеци поливайте поне два пъти седмично
  Подходяща е за начинаещи градинари, защото е устойчива като бурен
  Подрязвайте редовно, за да не превземе двора ви

Хойхера

Хойхерата е едно от най-красивите растения, които са подходящи за сенчести и полусенчести места в градината. Те са непретенциозни и лесни за отглеждане. Цъфтят през лятото - между юни и юли в разнообразни топли цветове от пастелната гама.

  Препоръчително е да се отглеждат в хумусна почва
  Наторявайте рядко и не прекалено обилно
  Поливайте умерено - не обичат нито суша, нито прекомерна влага
  Вечнозелени са и ще красят градината ви целогодишно

Японска трева

Японската трева представлява туфесто растение с тънки продълговати листи, най-често в зелен и бял цвят. Достига височина от 20-30 см и ще запълни чудесно полусенчестите места в градината ви.

  Почвата трябва да е хранителна и умерено влажна
  Препоръчително е растението да е на завет
  През летните месеци се полива до три пъти седмично
  Препоръчително е да се засади на отстояние поне 40 см от другите растения
  Издържа до температури от - 5 градуса; При по-сериозни студове, трябва да се прибере

Брунфелзия

Брунфелзията е красив декоративен храст, който е близък родственик на Петунията. Тя е подходяща за по-търпеливите градинари, тъй като расте сравнително по-бавно. Ако я дарите с грижи и внимание обаче, тя ще ви възнагради с красиви цветове, обагрящи плътни тъмнозелени листа.

  Обича да е на светли места, но не на преки лъчи
  Цъфти през пролетта и лятото
  Цветовете й са лилави, но постепенно избледняват до бяло
  Обича по-влажен климат, мокра, но не прекалено влажна почва

Вижте също Пътеките в двора

Персийски щит

Персийският щит е красиво едногодишно растение, което впечатлява с колоритните си листа, цъфтящи в различни нюанси на лилавото. Името си получава заради произхода си - от Мианмар, и заради гъстотата на листата, които образуват плътен щит.

  Сравнително лесно за отглеждане
  Изисква умерено поливане
  Добре е да се постави на място, където да бъде огрявано от сутрешното слънце

Поддържаните цветя са радост не само за окото, но и за душата. Ако сме ви убедили, че липсата на пряка слънчева светлина не е пречка да се грижите за собствена градина, можете да заявите проект за професионално озеленяване. Ако пък искате сами да засадите растенията си, може да потърсите консултация с ландшафтни дизайнери, които ще проектират градината ви по оптимален и впечатляващ начин и ще ви дадат съвети за поддържането й. Разгледайте предложенията им, запознайте се с профилите им и се спрете на този, който е най-подходящ за вас.

15999 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини