В Испания: Боледувате от нещо? Посетете Благоевград

  • 05 ноември 2023 17:27

  • 4861
  • 1
В Испания: Боледувате от нещо? Посетете Благоевград
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Хиляди бурканчета с мед биват осветени в рамките на православен ритуал, който се провежда от години в българския град Благоевград. Вярва се, че медът, въпреки липсата на научни доказателства, е изцерителен и може да излекува човек от всякакви болести, в т.ч. и от COVID-19. Това пише в своя статия испанското издание „La Vanguardia“.

В тази традиция, зародила се преди 15 години в местния храм, вярващите поставят бурканите с мед във формата на кръст, като върху тях поставят и свещи. Следват песнопения и молитви за освещаване на храната.

Вярването в лечебните свойства на меда произхождат от православния светец Харалампий Чудотворец, който използвал меда, за да лекува своите рани. В България паметта му се почита всяка година на 10 февруари и този ден се отбелязва като празник на пчеларите.

В Испания: Искате да посетите необикновено място след COVID-19? Пробвайте България

След ритуала медът се носи вкъщи и трябва да се консумира всеки ден, защото медът е чудо на природата и лек за всякакви болежки, коментира Аделина Стефанова, уредник на религиозния музей към храма.

Въпреки че тази традиция е на повече от 15 години, нейната популярност рязко нарасна по време на пандемията от коронавирус, когато много вярващи в църквата започнаха да купуват осветените буркани с мед, с надеждата, че това може да ги предпази от заразяване, завършва статията си испанският ежедневник.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4861 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.05 | 19:20

1
В Испания: Боледувате от нещо? Посетете Благоевград БЪЛГАРИН. На мен наистина ми помага. Отеца ми направи три свирки и.... не ми омеква.

Добави коментар

Водещи новини