Атлас на недвижимото културно наследство на България вече е достъпен онлайн

  • 14 февруари 2024 15:09

  • 1142
  • 2
Атлас на недвижимото културно наследство на България вече е достъпен онлайн
©

Атлас на недвижимите културни ценности в България от днес е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), съобщават от екипа на института.

Оттам отбелязват, че действащата му бета версия обхваща всички обекти от списъка на световното културно наследство и от регистъра на археологическите резервати, както и между 10 и 15% от паметниците на културата, за които са определени граници и предписания за опазване според изискванията на Закона за културното наследство. Те са отбелязани с плътни червени точки, уточняват от НИНКН.

"В базата данни са въведени и част от останалите обекти, но само с техните координати и информация за статуса им. С червен контур са точките, в които се намират обекти от недвижимото културно наследство. Пещерите имат специфичен статут и са маркирани със сив контур", уточняват от института.

И допълват, че дигиталната карта е създадена от екип на НИНКН и през следващите месеци ще продължи допълването ѝ с единични и групови обекти и територии.

Lonely Planet: През 2024 г. задължително посетете България

"Тя е един от ефективните инструменти за широк достъп до информация, проследяване на тенденции и опазване на недвижимото културно наследство, от който могат да се възползват гражданите, местните и държавните институции", казват още от екипа. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1142 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:29

2
❤️ Г­­о­­р­е­­­щ­и­­­ ­­м­­­о­м­и­ч­е­т­а­ ­в­и­­ ­о­­­ч­а­к­в­­а­т ­­­-­­ X­­­1­­8­.­­F­­­U­­­N
Германия

2024.02.14 | 15:20

1
Горда стара планина срам за българи ли е ?

Добави коментар

Водещи новини