Музикалната академия има нов ректор

  • 07 октомври 2020 20:01

  • 1200
  • 1
Музикалната академия има нов ректор
© Google Maps

На 25 септември 2020 г. Общото събрание на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” избра за ректор проф. д-р Сава Димитров - досегашен декан на Инстументалния факултет.

Екипът на новия ректор, сформиран след редовно проведените отчетно-изборни събрания е в състав: Заместник-ректори: проф. д-р Адриана Благоева, проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Ивайло Кринчев, проф. д-р Свилен Райчев. Декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет (ТКДФ) е проф. д-р Кремена Ангелова със заместник проф. д-р Евгения Симеонова. Декан на Инструменталния факултет: проф. д-р Ясен Теодосиев, а негов заместник - проф. д-р Огнян Константинов.

Обоят и валдхорната са "главни герои" на концерта в Музикалната академия

Декан и заместник-декан на Вокалния факултет: проф. Нико Исаков и проф. д-р Виолета Горчева. Новото ръководство има 4-годишен мандат.

Проф. д-р Сава Димитров е наследник на уважавана музикантска фамилия. Завършил е НМА „Проф. Панчо Владигеров” и е специализирал в Париж. Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА „Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”. Става професор през 2013 г. От 2014 г. е редовен гост-професор в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието, науката и младежта. Участва като член на жури на български и международни конкурси.

Концертирал е в много страни по света. Бил е солист на Софийската филхармония, на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, на камерен ансамбъл „Софийски солисти”, на оркестър „Симфониета” към БНР, на оркестър „Оркестрал” и др. Имал е самостоятелни рецитали в София и страната, в Австрия, Словакия и др. Има записи като солист и с камерни формации в БНТ и БНР.

Репертоарът му включва произведения от всички епохи и стилове. Автор е на книгите „Българската кларинетна школа” (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011). Съставил е и е издал три сборника с избрани и анализирани етюди за кларинет, написани от неговия дядо - проф. Сава Димитров. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1200 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кларинетист

2020.10.08 | 02:11

1
Ами хайде, честито! Нека не забравяме основоположниците на тази школа в БГ - проф. Сава Димитров старши и проф. Димитър Димитров! С уважение!

Добави коментар

Водещи новини