Музикалният фестивал "Francofolies.Blagoevgrad" ще се състои от 17 до 19 юни

  • 11 февруари 2016 08:37

  • 1556
  • 0
Музикалният фестивал "Francofolies.Blagoevgrad" ще се състои от 17 до 19 юни
© Getty Images/Guliver

Второто издание на музикалния фестивал "Francofolies.Blagoevgrad" ще се състои от 17 до 19 юни тази година, съобщи пресцентърът на общината. Подробности около организацията на събитието са били обсъдени на среща на председателя на Общинския съвет Радослав Тасков с посланика на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан при визитата му вчера в Благоевград.

Френският дипломат е заявил, че посолството на Франция ще съдейства на община Благоевград с каквото е необходимо за перфектното реализиране на фестивала, който е важен не само за Благоевград, но и за Франция. Обсъдена е и темата за осъществяването на бъдещ общ проект между Благоевград и френската страна за музея в града, пише БТА.

Посланикът на Франция е съобщил също за намерението за първи път да се организира конкурс от Френския институт в София, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Идеята е общините в България да представят своите най-добри проекти и практики в областта на екологията. Ще има различни теми за транспорта, енергийната ефективност на сградите, публични и частни сгради. Всяка община ще представи постиженията си в тези области, а жури ще оценява постигнатото. Така ще се представят най-добрите и работещи практики при спечелването на проекти. Конкурсът ще бъде обявен през март, а резултатът ще стане известен през есента, е пояснил Ксавие Лапер дьо Кабан. Благоевград, по думиту му, е напреднал много в обновяването на сградите и има отлични шансове за успешно участие. Една от наградите е седмица на обмен с общини във Франция. Конкурсът ще бъде финансиран от френски предприятия и фирми, като голяма част от тях са в България, е пояснил посланикът.

Радослав Тасков от своя страна е запознал френския посланик с изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Благоевград, което отрежда на общината лидерско място в страната. Благодарение на усилията на екипа на кмета Атанас Камбитов и на общинската управа е на път да се промени цялостната визия на града и неговите квартали, е посочил председателят на Общинския съвет. Вече са завършени пет сгради, предстои да се обновят още около130.

Последвайте канала на

1556 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини