Рядко изпълнявани творби на Рахманинов и Скрябин ще представи Софийската филхармония на 5 февруари

  • 01 февруари 2016 16:45

  • 1295
  • 0
Рядко изпълнявани творби на Рахманинов и Скрябин ще представи Софийската филхармония на 5 февруари
© Булфото/Архив

Софийската филхармония продължава да представя творчеството на Сергей Рахманинов - на 5 февруари в зала "България" ще звучи неговият Концерт за пиано номер 4 в изпълнение на забележителната Елена Розанова, съобщават от състава.

В програмата на концерта е и Симфония номер 1 от Александър Скрябин в изпълнение на оркестъра на Софийската филхармония под диригентството на Мартин Пантелеев, солистите Валентина Куцарова (мецосопран) и Николай Моцов (тенор) и с участието на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов".

И двете произведения се изпълняват много рядко на сцена поради тяхната изключителна техническа сложност. Възможността, която Софийската филхармония дава на своята публика, е уникална и е силен акцент в столичния музикален живот, отбелязват от филхармонията, пише БТА.

Елена Розанова, която от години живее в Париж, е родена в Одеса. Пътят й тръгва от училище за даровити деца и продължава в Консерваторията "Чайковски" в Москва. Нейни учители са Татяна Зеликман, Алексей Наседкин и Евгени Могилевски.
Печелила е награди от международни конкурси, сред които "Маргарита Лонг - Жак Тибо" в Париж, "Едуард Флипс" в Ротердам, "Такахиро Сонова" във Фукуока, Япония, Международния конкурс за камерна музика в Мелбърн. Лауреат е на фондацията на името на Дьорд Цифра. Свирила е с най-престижни оркестри на няколко континента и е особено известна като камерен музикант. Записите на Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров заедно с цигуларя Светлин Русев, направени в края на 2004 г., получиха наградата "Златен диапазон" и оценка 10 за класически репертоар в "Piano le Magazine".

Валентина Куцарова и Николай Моцов са сред най-добрите певци в съвременния български музикален живот. Техният богат репертоар, техничност и сценично присъствие обогатяват палитрата на всеки концерт и допринасят за яркото пресъздаване на духа на изпълняваните произведения, според познавачи.

Последвайте канала на

1295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини