Българин спечели награда за музикален спектакъл на годината в Румъния

  • 26 ноември 2015 15:00

  • 1242
  • 0
Българин спечели награда за музикален спектакъл на годината в Румъния
© Булфото

Българин спечели награда за музикален спектакъл на годината в Румъния - Марио Николов е отличен за режисурата на "Една нощ във Венеция", съобщават от "Арт мюзик център".

Престижната награда за постижения в музикално-сценичните изкуства в северната ни съседка се присъжда от Министерството на културата на Румъния и националните театри за опера и балет в страната. Специален гост на галавечерта по награждаването в операта в Яш е бил прочутият баритон Лео Нучи.

Пътят към поредното отличие за талантливия български режисьор започва точно преди година с работата му по прочутата оперета от Йохан Щраус в операта в Констанца.

"Една нощ във Венеция" е втора постановка на Марио Николов в северната ни съседка. Творбата е представена премиерно на летния музикален фестивал в град Дева. Следват поредица от вълнуващи срещи с публиката, която се забавлява открито по време на действието и дарява създателите на този чудесен спектакъл с неспирни аплодисменти на финала.

Почитателите на оперетата в Румъния познават Марио Николов от сценичните му изяви в Букурещ, Констанца и други градове, където талантливият ни тенор гастролира в последните седем години. Режисьорският му талант бе забелязан още с първата му постановка там на фестивалната оперетна гала с избрани откъси от световната класика и участието на изявени оперетни изпълнители от Румъния и България.

Марио Николов е носител на всички български отличия в жанра, на наградите "Кристална лира" - 2010 и 2014 г., и "Златна лира" за цялостен принос. През 2013 г. получи и признанието "Музикант на годината" - за активна творческа дейност. Талантливият режисьор работи с всички оперни театри у нас, създава едни от най-успешните постановки на Националния музикален театър, където гради дългогодишната си творческа кариера.

Последвайте канала на

1242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини