Мартин Александров: Пускам песен “Маминка умира”

  • 21 октомври 2011 07:52

  • 4568
  • 0
Мартин Александров: Пускам песен “Маминка умира”
© Интернет

Мартин Александров е роден на 3 октомври 1967 г. в София. Учил е три години в техникума по дървообработване и вътрешна архитектура. Рисувал от малък и много искал да учи дърворезба.

Последната година се премества да учи във вечерна гимназия кулинарство. На последния изпит му се пада да направи крем карамел.

От 1994 г. отваря заложна къща. Печели зелена карта и изкарва 5 г. в САЩ. Връща се пак в България, където продължава бизнеса си.

Жени се за ученическата си любов, но скоро след това се разделя със съпругата си.

- Мартине, какво стана ?

- Изпях си песничката и си тръгнах.

- Защо отпаднахте?

- Абсолютно предсказуемо беше всичко. Очаквах да бъдем двама от нашата група с ментор Мага и това се сбъдна. Като гледах в интернет колко са феновете на всеки, видях, че най-малките като Боги и Рафи имат повече. Това е - децата са активни, искрени фенове, те скандираха техните имена и ти разбираш, че не си много за там.

- Защо решихте да се пробвате в шоуто?

- Стана спонтанно. Чух, че ще има кастинг от мой приятел и реших и аз да се пробвам.

- Мага помагаше ли ви с песните?

- Той знае, че каквото и да ми даде, ще се справя с него. Имам самочувствие, не се притеснявам. Ако ми дадете 50-100 песни, които са подходящи за мен, тези, които пях в шоуто - Satisfaction и Californiacation, няма да са в тях. Бях сигурен, че Californiacation ще я оплескам. Това няма изпяване.

Аз бих искал да пея Дейвид Ковърдейл, “Уайтеснейк”, Рони Джеймс Дио, “Металика”.

Когато си избираш песен, трябва да търсиш центъра - хубавия тембър, за да покажеш и красиво пеене. Satisfaction си е едно викане.

Не е песен в истинския смисъл на думата, мегахит, сексреволюция, бунтарство, но това си е Мик Джагър. В класацията ми за певци той не е на първите места. Бих избрал парче на непопулярни групи дори.

- Това означава ли, че не одобрявате песните, които Мага ви даде да изпълните на концертите на живо?

- Харесвам ги, но не са моят стил. Californiacation е страхотна, но е само шест тона диапазон. Аз го направих много повече. Във вокално отношение парчето нищо не струва. Въпросът не е да редиш някакви рими, а да има кантилентно пеене.Аз обичам италианската естрада, Сан Ремо, латиноамериканската музика. Не случайно толкова години италианците не участваха в Евровизия - този геополитически конкурс.

- Откога се занимавате с музика?

- От дете. Мама искаше да свиря на акордеон, на мен пък не ми хареса. После реши, че трябва да е кларинет - на мен и той не ми хареса. И открих сам китарата и на 19 г. започнах да вземам уроци по пеене.

- С какво се занимавате в момента?

- Имам заложна къща.

- Имате и зелена карта за САЩ?

- Имам американски паспорт и съм живял 5 г. там.

- Защо се върнахте?

- Носталгията винаги те мъчи. Тук имам повече приятели. И заради бизнеса - макар да се опитвах доста да се отърва от него. Като тръгна и кризата, няма продаване - от 2 г. се опитвам да продам заложната къща. Майка ми се разболя, после почина, после 3 г. нищо не ми се правеше. Бях в тотална депресия - спрях да пея, да спортувам.

- Какво работихте в САЩ?


- Снимах се в киното като статист. В сериала “Профайлър”, в разни реклами, за различни тв шоута. Продавал съм картини в Лас Вегас.

- В кой град живеехте?

- В Лос Анджелис основно, работил съм във Вегас, бил съм и в Сиатъл.

- Кога се върнахте?

- През лятото на 2005-а, след това пак отидох за малко. Мислех тази година да ходя, обаче нямаше време.

- Занимавахте ли се с музика и там?

- Запознах се с Дейвид Романо, който е много добър педагог и оперен певец. Пял е на откриването на “Фантома на операта”, личен приятел с Андрю Лойд Уебър. Когато влезеш в студиото му, виждаш огромен плакат, на който той и Лучано Павароти са със слушалки на запис в студио. Сега излезе един дует, който е направил с Павароти - “Санта Лучия”, и искам да намеря диска и да взема автограф от Романо - да си възстановя контактите.

Никога не съм пял професионално - т.е. да изкарвам пари от това. Пял съм пред публика - ходех в едно известно кафене в Бевърли хилс, където имаха отворена сцена. Много ми се радваха. Веднъж изпях една италианска песен, на която музиката е моя, а текста го написа бившата ми съпруга. Като я изпях в заведението, дойдоха много италианци, пляскаха и викаха, обаче нищо не им разбрах, защото не говорех езика. Между другото, записах я в Лос Анджелис тая песен.

Ходех и за един семестър в колежа “Ел Камино”, но Дейвид Романо ми каза да се махам оттам.

- Какво ново ще чуем от вас?

- Подготвил съм песен, но не искам много да говоря за това, защото тя е посветена на майка ми, която почина. Написах я месец преди това. Песента е много лоша, там съм много лош. Определено не е моят стил, но в нея най-добре съм показал какво е рок.

Мога да пея рок, но умишлено не го правя, за да поддържам гласа си чист.

Парчето не бих пял на живо, защото е социално политическо. Казва се “Маминка умира”, на български е. Доста е груба, рязка. Отправям критики към социалното и здравното министерство, към лекарските грешки. Не казвам, че няма добри професионалисти, но мама си замина основно заради лекарска грешка. Както и нейната по-малка сестра преди години. Това се случва често. Майка ми беше израснала в единия строй и вярваше в промените, които самата тя не ги видя.

- Кога ще чуем песента?

- Съвсем скоро. Клипът трябва да се събере. Искам да намеря и документални кадри. Научих се сам да правя видеоклипове, да си ги монтирам.

- С продуцентска къща ли работите?

- Не, сам си продуцирам нещата. Не знам сега от тук нататък дали “Вирджиния рекърдс” ще имат интерес към мен. Би било добре, ако се случи.

- Ще продължавате ли да ходите на концертите на живо в “Х фактор”?

- Да, с огромно удоволствие. Може би бих си осиновил Рафи - той е моят фаворит. Пее, има страшна бленда, може да дере, атакува тона, танцува, светкавица на сцената. Спомням си, че на единия лайф дойде и ми каза: “Марти, не искам да те уча. Но ще ти кажа един номер, че с танцуването нали не си...”, викам: “Кажи си го направо, че съм дървен”. “За да разчупиш малко нещата - хващаш микрофона първо с едната, после с другата ръка, ще напълниш картината, ще стане много ефектно.” Направих го и той много се зарадва. И Боги го виждам напред.

- Според вас мъж ли ще е първият “Х фактор”?

- Да. И той ще бъде много млад.

Последвайте канала на

4568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини