Три практични съвета за здравословен и пълноценен живот

  • 01 юли 2024 15:59

  • 916
  • 0
Три практични съвета за здравословен и пълноценен живот
© Freepik

Повечето от съветите в този наръчник са древни практики, с помощта на които можеш да постигнеш и да поддържаш перфектно здраве.

Те започват от събуждането ти сутрин и свършват до момента, в който си лягаш вечер. 

Трябва задължително да отбележим, че това са практики за профилактика, а не за лечение!!!

Как да постигнем истинско щастие: няколко съвета

Из книгата на Константин Драгов: "Наръчник: 20 практични съвета, според Аюрведа*, за здравословен и пълноценен живот"

Седмица 1: Лягане на навреме

За мен дали всеки ден започва успешно, зависи до голяма степен от това дали съм получил необходимото количество сън през нощта. Сънят е първият и основен източник на енергия. Тялото ни се нуждае от сън и количеството на съня варира от 6 до 8 часа, според човека - като при повечето хора той е около 8 часа. Съответно, ако не сме си набавили необходимото количество сън, на следващия ден тялото и умът ни не функционират на своя оптимален капацитет и натрупваме повече стрес в ежедневието си; склонни сме по-лесно да се гневим или да сме летаргични.

Всички сме чували, че сънят преди полунощ е много по-ценен от този след полунощ. Когато си лягаме навреме, това позволява на тялото ни да си набави необходимото количество почивка, за да можем да се събудим навреме. Ако ти е трудно да записпиш по-рано, тоест ако си свикнал да си лягаш след 23:00 часа, приглуши светлините у дома към 20:30 часа, за да могат очите и тялото ти да се настроят. Избягвай да гледаш телевизия или телефона си след 20:30 ч. 

Какво означават мокрите ви сънища?

Бонус съвет: Състоянието на ума, с което заспиваме, определя качеството на съня ни. Затова и кратката медитация или релаксация (5 мин.) преди да заспиш е толкова ценна. Важно е да знаем, че с каквито мисли си легнем, с такива се събуждаме. Преди да заспиш благодари за изминалия ден – за нещата, които сме преживели, знанието и любовта, които сме получили през деня. Нека бъдем благодарни за всеки ден - тогава изобилието идва в живота ни.

Седмица 2: Време за събуждане

Идеалното време за ставане е малко преди 6:00 часа. Йогите казват: малко преди изгрев слънце. Моят опит показва, че ако не сме си легнали навреме (около 22:00 ч.) и ако не сме получили необходимото количество сън, да правим усилие да ставаме в 6:00 ч., не е от голяма полза. Може би ползата ще е в това, че вечерта по-рано ще ни се доспи, но ако сме пред екран на телефон или телевизор. Това няма много значение, защото дори и да сме преуморени, екраните ще ни държат будни.

Така - аз бих препоръчал: дай на тялото си необходимото количество сън, така че като станеш да се чувсташ отпочинал, като в идеалния вариант е да сме си легнали преди 22:00 ч и да станем преди 6:00. Нека се стремим към това!

"Великият учител": защо да се занимаваме с медитация?

Бонус съвет: Много по-лесно се ляга навреме, ако вечерята е лека и навреме, като приключи до 19:00 ч.

Седмица 3: Пиене на топла вода с лимон

Първото нещо сутрин, като станем: добре е да хидратираме тялото, тъй като то се е обезводнило по време на съня.

Пиенето на няколко чаши с вода със събуждането е перфектен навик за поддържане на тялото и ума в добра форма. В идеалния случай 1 литър топла вода с изстискан 1/3 лимон. Казват, че ако към това прибавим и лъжица мед, много помага за отслабване, който търси такъв ефект.

От седмица до 10 дни са нужни, за да се свикне с новия ритъм на организма.

Аюрведа или аюрведическа медицина (на санскрит: आयुर्वेद или आयुर्वेद, Āyurveda) е псевдонаучна система за грижа за здравето с корени в Индия.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини