Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра хиляди гости от цялата страна

  • 24 февруари 2024 20:42

  • 5194
  • 3
Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра хиляди гости от цялата страна
© Facebook/Дневен Център Априлци

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци и тази година събра в планинския град хиляди гости от цялата страна. Днес и утре в планинското градче се изпълва с любители на местните традиции, кухня и музика. 

„Гостите да очакват неочакваното. Тези две дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Всички да палят колите и да тръгват насам. Празникът на сланината и греяната ракия е повод да поканим хора от цялата страна и чужбина да дойдат да посетят Априлци и, освен празника, да видят каква невероятна природа имаме, така че да се върнат отново, тъй като това е изключително важно за местната икономика“, каза пред БТА кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Празничната програма бе открита от гайдарският състав „Челопешки полъх“. За доброто настроение се грижат още Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, Невена Цонева, Гуна Иванова.

Конкурс за най-вкусни сарми организират в казанлъшкото село Енина

Под звуците на известните изпълнители бяха приготвени от местни майстори, начело с майстор Пламен Кунев,  500 кг от традиционната „Бабина гозба“ в големия „чорбаджийски тиган“. Ястието  съдържа 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз лук.

„Бабината гозба съдържа червен лук, праз лук, сланина, която се запържва предварително, отделят се пръжките. В маста се запържва лукът, слагат се пръжките и накрая яйца. Това е старата манджа от едно време на бабите. Всяка година се приготвя в Априлци“, разказа Кунев.

Празникът не може и без кулинарните изложби на традиционни ястия със сланина, които всеки ива възможност да опита. 

По традиция има и конкурси за най-благата греяна ракия и най-добрата сланина. А според местните най-хубавата сланина става само от отгледано в Априлци прасе.

Утре празникът продължава отново с богата музикална програма и кулинарни специалитети.

Движението на влизане и излизане от града е затруднено, тъй като желаещите да посетят празника са много. По думите на кмета очакват се над 30 хиляди гости.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5194 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 09:45

3
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­и­­ ­м­­­о­­­м­­и­­­ч­е­­­т­­­а­ ­в­­и­­­ ­о­ч­­а­­­к­­­в­­а­т ­-­­­ X­­­1­­8­­.­­­F­U­­N
туземната

2024.02.25 | 11:07

2
администрация...

2024.02.25 | 09:13

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини