Швейцария върна на Египет фрагмент от 3400-годишна статуя на Рамзес Втори

  • 04 юли 2023 15:06

  • 829
  • 0
Швейцария върна на Египет фрагмент от 3400-годишна статуя на Рамзес Втори
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

В понеделник Швейцария върна на Египет фрагмент от 3400-годишна статуя на древноегипетския фараон Рамзес Втори, която е била открадната преди повече от 30 години, съобщи АФП.

Карин Бахман, началник на Федералния департамент на културата, предаде фрагмента на египетското посолство в столицата Берн. Той е бил конфискуван в Женева в рамките на наказателно производство и е бил върнат на Египет съгласно швейцарския закон за международния трансфер на културни ценности.

„Каменната скулптура на фараона Рамзес II е част от групова статуя, в която царят седи редом с различни египетски божества“, се казва в изявление на Федералния департамент на културата. „Фрагментът е откраднат между края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век от храма на Рамзес II в Абидос в Египет. Той е преминал през различни държави, преди да пристигне в Швейцария“, уточни Карин Бахман.

Саркофагът на Рамзес Втори ще бъде изложен във Франция за първи път от 1976 г.

Рамзес Втори Велики от 19-ата династия на Новото царство, управлявал от около 1279 до 1213 г. пр.н.е., е един от най-известните фараони на Древен Египет, при когото страната достига своя пълен разцвет. По време на неговото управление са отбелязани постижения в развитието на астрономията, издигнати са стотици дворцови храмове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
829 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини