Трима опитаха да откраднат 10-тонна статуя на фараон Рамзес II

  • 11 януари 2023 14:56

  • 701
  • 0
Трима опитаха да откраднат 10-тонна статуя на фараон Рамзес II
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Египетските власти съобщиха, че са арестували трима души, които са се опитали да откраднат с помощта на кран хилядолетна статуя с тегло 10 тона на фараона Рамзес II, съобщи БТА. 

В направеното от прокуратурата изявление се посочва, че е разпоредено задържането на трима заподозрени за четири дни в очакване те да бъдат разследвани по обвинение в опит за кражба на статуя на фараона в древния южен град Асуан, разположен на река Нил на около 675 километра южно от Кайро.

Гранитен бюст на Рамзес Втори беше открит в Египет

Според изявлението полицията е съобщила, че "трима души са арестувани за притежание на ръчни инструменти за копаене и тежко оборудване - кран, които са използвали в опит да вдигнат статуята и да разкопаят антиките в района".

Службата за антики на Асуан е доказала възрастта на статуята с тегло 10 тона, като според нея тя е на Рамзес Втори, се посочва още в изявлението.

От прокуратурата са наредили на полицията "бързо да разследва други лица, свързани със заподозрените в престъплението". 

Рамзес Втори, един от най-известните фараони от 19-ата династия, властва 67 години. Той е известен като велик воин и строител, наредил изграждането на храмове в цял Египет.

През последното десетилетие Египет успя да си върне около 29 000 антики, които са били незаконно изнесени в чужбина.

Мая Йорданова
701 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини