Археолози попаднаха на находка при проучването на пещерно обиталище „Чая“ край Чепеларе

  • 24 август 2022 17:29

  • 10622
  • 1
Археолози попаднаха на находка при проучването на пещерно обиталище „Чая“ край Чепеларе
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Цялостно запазен керамичен съд от ранножелязната епоха е находката днес на археолозите, които извършват проучвания на пещерното обиталище „Чая“ край Чепеларе, съобщи Анелия Пискова от Община Чепеларе, цитирана от БТА.

Намереният съд е чаша, като находката е важна според археолога София Христева, тъй като рядко се намират цели съдове. Археологическите разкопки на пещерното жилище се извършват за втора поредна година, а откритите артефакти ще бъдат експонирани в Музея на родопския карст в Чепеларе.

Археолози проучват най-северния търговски център на Балканите - Емпорион Пистирос

Керамичният съд е  намерен под пласт пръст, натрупана от иманяри, действали из пещерата преди археолозите. Каменна брадвичка, бронзова халка, за която се предполага, че е обеца или накит, погребение, както и други керамични съдове са част от откритите артефакти при проучването.

„Находките, които откриваме са една много малка част, тъй като се намират в галерията, в коридора към централната част“, заяви София Христева пред агенцията.

Според нея очакванията на археологическия екип са свързани повече със следващите етапи на проучване на пещерното обиталище, при които ще се навлезе в централното жилище, което е било обитавано. Интересно е, че пещерата е интензивно обитавана твърде дълго време  от 11 до 7-и в. пр. н.е., като е използвана сезонно, но не е била изоставяна, коментира Христева. Тя допълни, че тепърва предстои да се навлезе в по-стари археологически пластове,  проучвайки възможни по-ранни периоди на обитаване на пещерата. 

Археологическите разкопки на пещерното обиталище „Чая“ предизвикват интереса на туристите, преди още да е социализиран обектът.  По маркираната пътека към пещерата вече стигат пешеходни групи, интересуващи се от пещерното жилище.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини