Археолози откриха имение на 1200 години в Израел

  • 23 август 2022 20:51

  • 2927
  • 0
Археолози откриха имение на 1200 години в Израел
© YouTube

Археолози откриха в южната част на израелската пустиня богаташко имение на 1200 години, което дава уникална представа за живота на заможните жители на региона Негев, съобщава БТА.

Откритието в бедуинския град Рахат датира от ранния ислямски период през VIII или IX в.

Нови археологически находки от бронзова епоха са открити в Румъния

Луксозният дом е построен около двор и има четири крила с няколко стаи за обитателите. В една от частите има мраморен коридор с каменни подове и сложна стенна украса. Археолозите са открили и парчета от украсени стъклени съдове за сервиране. 

Под двора археолозите са намерили подземни сводове от камък. Според тях там е имало хранилище, осигуряващо по-ниски температури, далечe от палещото слънце на пустинята. Сводовете изглеждат внимателно изградени и достатъчно здрави, за да могат хората да се движат между тях под земята. Отвор от сводестите помещения води и до цистерна, в която жителите са имали достъп до хладка питейна вода. 

Експертите твърдят, че собствениците на имението вероятно са живели богато и са имали достатъчно средства за изхранване. 

"Луксозното имение и уникалните впечатляващи подземни сводове са доказателство за средствата на собствениците", се казва в изявление на ръководителите на разкопките. Високият им статус и богатство са им позволили да построят луксозно имение, което е служило за жилище и за развлечения".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини