Разделението на труда при мравките датира отпреди 100 милиона години

  • 26 февруари 2022 11:59

  • 1647
  • 1
Разделението на труда при мравките датира отпреди 100 милиона години
© pixabay

Разделението на труда при мравките датира отпреди 100 милиона години, сочи проучване на учени от университета в германския град Йена, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Тези насекоми живеят в общности, организирани на базата на разпределение на задачите. Разделени са на три касти, като всяка от тях има определена роля: царицата снася яйца, а мъжките ги оплождат, докато т.нар. работнички полагат грижи за потомството, търсят храна и изграждат мравуняка.

В биологията това специфично поведение се нарича еусоциалност. То се развива по особено сложен начин при тези насекоми и се проявява не само в поведението им, но и в тяхната морфология. Крилатите женски мравки поемат ролята на царица, а за безкрилите, които не могат да имат потомство, са задачите на работничките. 

Германски учени са изследвали кога точно в еволюцията си тези насекоми са започнали тази уникална екипна работа. Събраните данни дават основание да се смята, че това се е случило в ранния период на креда.

Учени: Мравки лекуват ранените дървета

Биолозите са анализирали четири вкаменелости в кехлибар. Това са три възрастни женски безкрили мравки и една ненапълно развита какавида – първата, открита в кехлибар, датиращ от периода креда. 

"С помощта на изображения от микрокомпютърна томография успяхме да определим, че меките тъкани на насекомите са изключително добре запазени", обяснява д-р Брендън Е. Будино от университета в германския град Йена. "Това ни позволи да изследваме структурата на мозъка и напречните мускулни влакна, както и да сравним четирите екземпляра в малки детайли".

Изследователите установяват, че две от възрастните насекоми принадлежат към неизвестен досега вид от изчезналия род мравки Gerontoformica, който биолозите за първи път успяват да опишат много подробно. Третата мравка и какавидата пък са от един и същи вид - Gerontoformica gracilis. "Тъй като какавидите на мравките не са подвижни, може да се направи заключение, че възрастната я е носила", обяснява ентомологът Будино. "Това е уникална характеристика на съвместното съществуване на мравките на база на разделението на труда".

Мравките адаптират поведението си така, че да избегнат рисковете

Вкаменелостите предоставят първото материално доказателство за кооперативно поведение от периода креда: тези мравки са се грижили заедно за малките си, търсели са съвместно храна... Според специалистите фосилните представители на изчезналия род мравки са важно "липсващо звено" между съвременните насекоми и най-близките им роднини. Това потвърждава, че специалната социална система при тези насекоми еволюира някъде в ранната креда – по времето на динозаврите.

Откритията на биолозите са публикувани в изданието "Зоолоджикал джърнал" на научното дружество "Линеан", допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
1647 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ОСМАН БЕГ

2022.02.26 | 14:52

1
А КАКВА Е РОЛЯТА НА ГОВОРЕЩАТА СВИНЯ У ВАШИЯ СВЯТ?

Добави коментар

Водещи новини