Учени: Мравки лекуват ранените дървета

  • 10 януари 2022 12:16

  • 1169
  • 0
Учени: Мравки лекуват ранените дървета
© pixabay

Учени от Института "Смитсониън" за тропически изследвания в Панама установиха, че някои мравки лекуват ранените дървета, които обитават, пише Сайънс алърт.

Изследователите са открили, че когато бъдат пробити малки дупки в стволовете на дървета от рода Cecropia, техните обитатели - мравки от рода Azteca, с които съжителстват в симбиоза, излизат от домовете си, за да "залепят" раните. За 2,5 часа насекомите успяват значително да намалят размера на дупките, а за 24 часа - напълно да ги излекуват.

Мравките адаптират поведението си така, че да избегнат рисковете

Работният отряд се състои от между седем и 10 мравки, които работят и отвън, и отвътре. Те "закърпват" дупките с растителни влакна, споени с течност, за която се смята, че е дървесен сок. След като дупката бъде запечатана, мравките продължават да прилагат растителни материали, докато я запълнят изцяло. В крайна сметка растението образува собствени белези, които се различават по цвят, текстура и издръжливост.

Мравките използват паметта си, за да избягват капани

Дървесният ствол е като жилищна сграда за мравките. Докато дървото расте, се появяват повече етажи. Във вътрешността има проходи, позволяващи на мравките да се движат, с малки отвори, през които да излизат навън. В замяна на дома си насекомите защитават листата на Cecropia от тревопасни животни, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1169 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини